El conseller d'Economia i Finances de la Generalitat, Antoni Castells, ha explicat aquest divendres que el nou model de finançament pactat amb el govern espanyol aporta 2.600 MEUR als Pressupostos catalans pel 2010. 'Si no fos per aquesta millora del finançament ens trobaríem que la caiguda seria de 2.600 MEUR més del que serà', ha dit abans d'entregar-li al president del Parlament, Ernest Benach, un llapis USB amb els comptes per l'any que ve, que s'han aprovat aquest divendres a Govern. Castells ha indicat que els Pressupostos venen marcats per tres factors, com són la caiguda dràstica dels ingressos, al voltant del 25%, la millora del finançament i el dèficit.

Castells ha admès que aquest any 'l'impacte de la crisi es nota encara més' als Pressupostos, i això es demostra en la caiguda 'dràstica' dels ingressos de la Generalitat fruit de l'antic model de finançament. Al 2010 es dóna per primera vegada l'impacte de la caiguda dels tributs cedits a la Generalitat i dels impostos en què Catalunya participa amb l'Estat, ha assenyalat. 'Conflueixen les dues circumstàncies, i això porta a una caiguda molt important dels ingressos', ha explicat.

Pel que fa al nou finançament, Castells ha assegurat que sense l'acord, els Pressupostos pel 2010 serien uns comptes 'de retallades dràstiques'. La millora, ha dit, ha permès 'atenuar aquesta caiguda'. Malgrat això, de tota manera, hi ha un dèficit important, que, això sí, també serveix per subratllar les 'prioritats fonamentals' de la Generalitat davant la crisi. El conseller ha indicat, en primer lloc, que la primera prioritat és 'reforçar la cohesió social'. 'Mai com ara és necessari evitar la fragmentació social i mai com ara el risc es tan gran', ha advertit Castells, que ha recordat que Catalunya ha integrat 1,2 milions d'immigrants i ara molts estan a l'atur.

En segon lloc, el titular d'Economia ha destacat que els Pressupostos pel 2010 estan 'al servei de la recuperació de l'economia i d'un canvi de model productiu'. Malgrat la crisi, ha continuat, els comptes mantenen els nivells d'inversió, que havien arribat als 6.000 MEUR.

Finalment, el conseller ha fet especial èmfasi en què són uns Pressupostos 'de rigor i austeritat'. Ha explicat que el conjunt de la despesa del sector públic disminuirà un 0,4%, i en molts departaments hi haurà un 'gran esforç de contenció, de congelació i fins i tot de reducció dels recursos disponibles'. Castells ha recordat que l'austeritat del Govern es manifesta en altres mesures com la congelació de plantilles, la reducció de personal destinat a administració general i serveis i la congelació dels alts càrrecs.

En aquest punt, ha destacat que 'mai com ara ha estat necessària aquesta austeritat i rigor', però el conseller ha anat més enllà i s'ha dirigit al president del Parlament per dir-li que mai com ara ha estat necessària la 'tasca i la funció d'exemplaritat de les institucions'. Les institucions, ha dit, 'tenen l'obligació de predicar amb l'exemple'. En moments de 'turbulència', de crisi política i econòmica i 'd'altres esdeveniments que a vegades commouen, provoquen convulsions en el sentiment col·lectiu d'un país', l'obligació dels responsables polítics és 'estar a l'alçada de les institucions', del llegat que s'ha rebut i del que es deixarà a les generacions futures. D'aquesta manera, el conseller ha fet una referència al cas Millet i Pretòria, que en les darreres setmanes centren l'atenció informativa. 'Aquest és un Pressupost al servei de les institucions i del país', ha conclòs.

En la mateixa línia s'ha expressat Benach, que ha indicat que si el deure del Govern es fer els Pressupostos, ara és el Parlament qui té l'obligació d'aprovar-los. Després d'explicar el calendari de treball, ha apuntat que les institucions han d'exercir amb responsabilitat les seves funcions, 'però a vegades no n'hi ha prou'. 'Hi ha aquest punt d'exemple, que en moments complicats, difícils, de crisi econòmica, que molta gent pateix, nosaltres hem d'estar al davant donant la cara', ha considerat.

Benach ha rebut de mans de Castells el llapis USB amb els Pressupostos pel 2010, després de l'aprovació per part del Govern. El conseller ha arribat al Parlament fent l'últim tram del camí a peu. Després de la compareixença pública per entregar els comptes a Benach, Castells s'ha reunit breument amb els grups.

I és que el Govern de la Generalitat ha presentat avui els pressupostos del 2010 després d'aprovar-los en un consell executiu extraordinari. Els comptes seran els segons de la crisi, i amb una major caiguda dels ingressos, que els 2.600 milions addicionals del nou sistema de finançament autonòmic només aconseguiran "atenuar", han explicat a Europa Press fonts de l'executiu català.

Mentre l'any passat la caiguda d'ingressos es va notar sobretot en la recaptació dels impostos cedits --molt vinculats al sector immobiliari--, aquest any també s'ha desplomat la recaptació dels tributs participats amb l'Estat.

Per aquesta raó, el Govern català recorrerà al dèficit per mantenir la inversió pública "en màxims històrics", malgrat que aquesta se situarà per sota de la de l'any passat.

Els dos eixos clau dels pressupostos seran les polítiques socials i les encaminades a reactivar l'economia. Sobre aquest últim punt, el Govern augmentarà els recursos destinats a R+D, i malgrat que la partida d'infraestructures seguirà sent una de les més importants en volum de recursos, no serà una de les prioritàries.

El conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, lliurarà al president del Parlament, Ernest Benach, el projecte de llei dels pressupostos i el de mesures fiscals i financeres, i després d'explicar els comptes als grups parlamentaris, els exposarà en roda de premsa.

Entre les novetats del projecte de llei de mesures fiscals i financeres figuren el poder pagar l'impost de successions en dos anys, així com incentius fiscals per afavorir lel caràcter emprenedor, com deduccions en la quota autonòmica de l'IRPF per a inversions en empreses noves o que estan creixent i cotitzen al mercat alternatiu borsari.

Alhora, l'aprovació dels comptes per al 2010 tindrà lloc sense acord en la reforma de l'Impost de Successions. Ahir, el president d'ICV-EUiA al Parlament, Jaume Bosch, ha assegurat que les negociacions amb la Conselleria d'Economia i Hisenda per modificar el tribut "estan avançant" tot i que encara no hi ha acord, després que els ecosocialistes es reunissin dimecres amb el departament per abordar-ho.