La Fundació Rafael Campalans, del PSC, va rebre l'any passat 108.000 euros de l'Estat pel projecte de formació per a "quadres polítics de la Unió socialista de forces populars de Marroc". A la Trias Fargas, vinculada a CDC, el mateix govern de l'Estat li va concedir 38.200 euros pel programa "El procés d'estabilització democràtica dels Balcans". "L'intercanvi per a l'enfortiment del Sistema Democràtic Internacional" (Fundació Josep Irla, vinculada a ERC) va merèixer un ajut públic de 21.950 euros. I la Nous Horitzons (ICV) va rebre 6.950 euros pel projecte "Construïnt solidaritat: els joves d'Europa units per a l'intercanvi humanitari i la solució política del conflicte". Aquests són alguns exemples de les suposades destinacions de les subvencions que les institucions públiques (Govern central i Generalitat) concedeixen a les Fundacions vinculades als partits polítics. Els objectius vertaders són menys altruistes.

Destí de les subvencions

Tots els partits polítics catalans amb representació parlamentària tenen les seves pròpies fundacions amb les que realitzen diferents activitats com ara debats, anàlisi d'idees o estudis, i també posar en nómina a militants. Per finançar una part d'aquestes accions, les fundacions han rebut quasi vuit milions de diners públics els últims cinc anys: més de 4,6 milions d'euros pertanyen a l'Estat i 3,2 milions han sortit de la Generalitat. Els ajuts es reparteixen d'una manera més o menys proporcional segons la representació parlamentària de cada partit polític.

La Fundació que ha sortit més beneficiada ha estat la Rafael Campalans -vinculada al PSC i presidida per Isidre Molas- amb un total de 3.207.782,8 euros. La segueix la Fundació Catalanista i DemòcrataTrias Fargas -vinculada a CDC i que té a Agustí Colomines com a màxim responsable- que des del 2005 ha rebut 1.739.058,5 euros. En tercer lloc, se situa la Josep Irla -la fundació d'ERC que presideix Joan Ridao que actualment és el portaveu del partit al Congrés- amb 1.371.053 euros. La Fundació Miquel Coll i Alentorn (Unió Democràtica) ha rebut 619.054,62 euros. La segueix la Fundació Nous Horitzons -d' ICV i presidida actualment pel diputat Jaume Bosch- amb 544.975,35 euros. La següent entitat més subvencionada ha estat la filial catalana de la Fundación para el Estudio y Análisis y los Estudios Sociales (FAES), del PP, que en els últims 5 anys ha rebut 356.781,99 euros. Aquesta entitat només rep les subvencions que atorga la Generalitat. Les del Govern Central van a parar directament a la FAES estatal, fundada el 1989 i que actualment està dirigida per l'expresident José Maria Aznar. La Fundació l'Alternativa -vinculada a Esquerra Unida i Alternativa- ha rebut 61.539,55 euros. Tanca la llista l'Egara-Civitas (Ciutadans) que des la seva creació el 2007 ha rebut 50.473 euros.

Creades l'any 1994

Aquestes subvencions no han existit sempre. El 1994 l'Executiu espanyol, en el periode que el PSOE governava amb el suport de CiU, va regular-ne la seva concessió. El 28 de març d'aquell any el Ministeri de Cultura aprovava l'ordre per a la qual "es regulava la concessió de subvencions a fundacions que depenen de partits polítics que difonen el coneixement del sistema democràtic". Un any més tard de publicar-se aquesta ordre al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), s'atorgaven les primeres ajudes.

Coincidint amb l'arribada d'aquestes subvencions, la majoria de partits polítics van crear la seva entitat. És el cas de Nous Horitzons (ICV) que va fundar-se el 1994 o la Trias Fargas, que va aparèixer poc després que s'atorguessin les primeres ajudes. Tres anys més tard, al 1997, es creava la Fundació Josep Irla (ERC).

Fins el 1994, només n'existien dues. La Rafael Campalans (PSC) creada el 1979 i la Miquel Coll i Alentorn (UCD). Aquesta última s'havia constituit pocs mesos abans de què l'Executiu presidit per Felipe González donés el vistiplau a la concessió d'aquest tipus d'ajudes. L'Alternativa (EUiA) es va crear el 2003 i l'Egara el 2007 quan Ciutadans va obtenir representaciò al Parlament català.

L'any passat, el Síndic de Comptes va demanar delimitar la vinculació entre les fundacions i els partits polítics. Denunciava que moltes subvencions s'havin atorgat sense concurs públic i sense cap tipus de seguiment. Res ha canviat.