El cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, va assegurar que "no hi ha cap interès" en que la visita del Papa Benet XVI, el 7 de novembre a Barcelona, coincideixi amb les eleccions autonòmiques. "Això ja es veu perquè som una societat seriosa", va declarar. Sistach es va mostrar molt satisfet per l'anunci de la visita del Papa, que arribarà a la capital catalana provinent de Santiago de Compostela, per consagrar el temple de la Sagrada Familia. Els detalls del viatge estan encara per concretar, però Sistach va explicar que Benet XVI podria passar ja la nit del 6 al 7 de novembre a Barcelona.

El cardenal Sistach es va mostrar convençut que la visita del Papa no coincidirà amb la convocatòria d'eleccions autonòmiques a Catalunya, que s'han de celebrar a la tardor d'aquest any. Davant d'aquest esdeveniment, va demanar a la societat catalana que aculli el Papa "amb actitud d'agraïment", ja que va recordar que Benet XVI no fa molts viatges i el fet d'haver acceptat la invitació de Sistach és una "expressió del seu afecte i un sacrifici". "Una generositat que potser no ens mereixem del tot", va remarcar. Els detalls del viatge estan encara per concretar per part de la Casa Pontifícia, la comissió que s'encarrega d'organitzar els viatges del Papa i la diòcesi de Barcelona. Sistach va explicar que l'acte més important serà la consagració del temple de la Sagrada Família, que serà com l'eucaristia dels diumenges però amb característiques especials i durarà més temps. Posteriorment, el Papa resarà l'Angelus des de la Sagrada Família, cosa que fa cada diumenge des de Roma.

El cardenal va destacar la significació de la consagració del temple de la Sagrada Família, un monument "referent de Barcelona a tot el món". Va afegir que a vegades la societat està tant acostumada al servei que presta el Papa que no li dóna importància.