L'atenció primària s'ha sumat a les protestes en contra de l'aplicació de retallades de la Generalitat en el sistema sanitari mitjançant un manifest, que s'ha fet públic aquest dijous, en defensa de la salut de totes les persones de Catalunya.

En el manifest, signat per deu institucions, es mostra la preocupació dels ambulatoris pels efectes que tindrà la retallada d'uns 1.000 milions d'euros, un 10% del pressupost.

En una roda de premsa, les institucions han recordat que el pressupost del sistema sanitari d'Espanya, que ronda el 15% del pressupost total, és molt inferior al d'altres països avançats, que s'acosten al 20 o el 25%, i això repercuteix en la qualitat dels serveis.

A més, el col·lectiu ha assegurat que amb les retallades es posa en perill la reforma que es va aplicar a l'atenció primària en els anys 80 i que "va produir tants beneficis".

Entre les seves propostes presentades es troba la recepta de medicaments genèrics que produirien un estalvi de més de 1.200 milions d'euros, i receptant el medicament més barat s'estalviarien 100.000 euros més.

Aquest estalvi en medicaments no només beneficiaria el pressupost de l'atenció sanitària, sinó que també repercutiria a la butxaca dels usuaris, que veurien baixar els preus dels medicaments entre un 10 i un 40%.

A més, han afegit que el sistema sanitari hauria de basar-se en el pacient, "fent de l'atenció primària l'eix d'un sistema sanitari més just, eficient i sostenible, perquè les esmentades retallades afectaran la població més feble".

En la compareixença, també s'han proposat alternatives per millorar, com la reestructuració del sistema, ja que el col·ectiu assegura que està disposat a "acostar l'espatlla en la difícil situació que s'entremaliada el país".

Sobre les retallades del 10% del pressupost, les institucions han assegurat que no suposarà tan sols una disminució dels salaris, sinó que també implica el tancament de serveis, com el d'odontologia i altres per determinar, per poder complir amb el pressupost marcat.

A l'acte han assistit els representants de l'associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFICC), la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), la Societat Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària (semFYC), el Centre d'Anàlisis i Programes Sanitaris (CAPS), la Fundació Institut Català de Farmacologia (FICF), el Fòrum Català d'Atenció Primària (FoCAP), l'Associació Catalana de Llevadores, la Societat Catalano-Balear de Fisioterapeutes, el Col·legi Oficial de Diplomats en Treball Social i Assistents Socials de Catalunya, i l'Associació Espanyola de Treball Social i Salut.