El conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, ha admès que en els últims mesos hi ha hagut un augment del temps d'espera per operar-se del 23%, un augment que, ha recordat, ja s'havia augurat al principi del mandat del Govern Mas, i que ha atribuït a la manca de pressupost.

Amb tot, Ruiz ha defensat els canvis que el Departament ha aplicat a l'hora de comptabilitzar les llistes d'espera i ha assegurat que els terminis que s'han anunciat aquest dilluns -de 45 dies per a operar un pacient amb càncer, per exemple, o de 60 dies si el càncer és de pròstata- són només "referències que marca la literatura científica".

"No podem crear la sensació -ha dit- que això d'operar-se és com tenir un tiquet". Els temps anunciats, segons Ruiz, són, simplement, "temps d'alerta del sistema, que està preocupat pel ciutadà que està esperant ser operat".

El conseller de Salut, Boi Ruiz ha dit també en declaracions a TV3 que la vaga que planteja el personal de l'Institut Català de la Salut per les retallades de sou anunciades per la direcció seria "la pitjor de les solucions" i ha augurat que "al final s'imposarà la responsabilitat". L'ICS planteja estalviar 46 milions d'euros retallant de 400 a 1.200 euros a cada membre de la plantilla de la paga extra de Nadal. Ruiz ha dit que es tornaran el 2013 i que se'n farà una bestreta del 50% l'any vinent. Respecte a l'augment de les llistes d'espera, Ruiz ha defensat que l'havien predit per la manca de diners, però ha alertat que el ciutadà no pot tenir la sensació que operar-se és "tenir un tiquet".

Poques hores abans de la roda de premsa convocada per Metges de Catalunya i membres de les juntes clíniques dels hospitals de l'ICS per posicionar-se en contra de les retallades, el conseller de Salut, Boi Ruiz, ha advertit que la vaga seria "la pitjor de les solucions".

"L'important -ha dit- no és convocar la vaga, sinó la sortida, i en aquestes circumstàncies és molt difícil". Acte seguit s'ha mostrat optimista perquè, al seu parer, "al final s'imposarà la responsabilitat". "Seria molt estrany -ha afegit- que a l'ICS no s'exercís la mateixa responsabilitat que s'ha exercit a la resta del sector", on ja s'han aplicat retallades.

De fet, Ruiz evita parlar de retallades i assegura que la proposta de la direcció de l'ICS a la plantilla no li suposarà pèrdues de poder adquisitiu. "El que estem demanant -ha dit- és que un cap de servei aporti 1.000 euros que recuperarà i un zelador aporti 400 euros que recuperarà".

Es refereix a la proposta per retallar el pressupost de la sanitat pública en 46 milions d'euros d'aquí a final d'any. La manera plantejada seria disminuint la quantitat d'un dels conceptes de la nòmina i acumulant aquesta quantitat a la paga de Nadal, que seria 1.200 euros menor per a un cap de servei i 400 euros menor per a un zelador.

Però segons el conseller, aquests diners es tornaran "a partir del 2013". A més una proposta nova que ha fet la direcció de l'ICS aquest mateix dilluns als representants de la plantilla passa per fer una bestreta del 50% del deute l'any 2012.