El 80% dels universitaris catalans no reben cap ajut econòmic, un percentatge superior que a la resta de països europeus. Així ho revela l'estudi "Impactes de les universitats públiques catalanes a la societat", elaborat per l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP). La despesa pública en beques als estudiants d'Espanya representa un 8,2 per cent del total de la inversió en educació, percentatge inferior en el cas de Catalunya i que està lluny de la mitjana de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), que és del 17,3 per cent.

D'altra banda, l'informe assegura que les vuit universitats públiques catalanes generen un 0,6% del Producte Interior Brut (PIB).

Debat obert

Aquesta dada arriba just enmig del debat sobre si, en el context de restricció econòmica, caldria apujar el preu de la matrícula i les taxes universitàries que aporten els estudiants. El rector de la Universitat de Barcelona (UB) i president de l'ACUP, Dídac Ramírez, que es va mostrar contrari a apujar les taxes en anteriors ocasions, va reconèixer que hi havia posicions diverses en el si de l'organització però va assegurar que tots estan d'acord que s'ha d'obrir un debat ampli per tractar la qüestió, tema que creu que hauria d'arribar al Parlament i que "no ha de recaure sobre les espatlles" de les universitats decidir què s'ha de fer.

D'altra banda, l'estudi reflecteix que per cada euro que s'inverteix en les vuit universitats públiques que hi ha a Catalunya la societat rep 1,88 euros, si bé es constata l'escassa inserció laboral dels doctors universitaris.