Ja està decidida l'entesa legislativa i segurament de govern entre CiU i PP, després que aquest guanyi les eleccions del 20-N, segons ha manifestat a aquest diari una alta font financera espanyola, que té una relació continuada amb la cúpula central del PP.

"Encara que el PP aconsegueixi, com és gairebé segur, la majoria absoluta -ha dit la font- vol una entesa legislativa i fins i tot de govern amb CiU, formació que també hi està d'acord.A més, CiU no té cap altra solució. Ells ho necessiten més que el PP, mentre que Duran Lleida està entusiasmat amb la idea de ser ministre". Res del que diu la font és de collita pròpia. Cita, demanant no esmentar-les, les seves fonts, totes elles de la direcció suprema espanyola del PP.

En preguntar-li com s'explica que CDC tingui un discurs sobiranista, inexistent quan Pujol va pactar amb Aznar, la font diu rient: "La política és una cosa complicada. Sovint hi ha algun radicalisme i algun folklore. Però finalment el realisme s'imposa".

La font ha amanit la informació amb dades concretes, com són ?reunions de Rajoy amb destacats empresaris espanyols i també catalans. "Hi ha molta més coincidència en la necessitat d'una entesa formal entre PP i CiU que no pas sembla si llegeixes alguns diaris. Cap de les dues forces polítiques preveu un altre camí".

La font explica que la clau serà una lleu reforma fiscal que Mas podrà presentar com un pacte fiscal. Afegeix: "A les poques setmanes que el PP arribi al poder, es veurà com la situació espanyola és encara pitjor que el desastre que ara coneixem, mentre que en les Comunitats Autònomes s'aniran trobant més 'cadàvers a l'armari'. Contra aquestes evidències CiU haurà de callar. Ja hi ha hagut enteses importants entre CiU i el PP (Ajuntament i Diputació de Barcelona, Ajuntament de Badalona, reforma de la llei audiovisual, etcètera) i les bases reals d'ambdós partits no han dit res en contra".

La font va ser contactada per aquest diari per saber com votaria avui el PP, en el Parlament, en relació amb la moció del PSC, contra les retallades en matèria de sanitat pública. El resultat va ser de major amplitud i ben clar. No hi dubtes que el PP donarà suport a CiU, si bé el PP pot presentar algunes esmenes declaratives, gens útils.

Això no obstant, la posició de Boi Ruiz es veia ahir molt debilitada. Òbviament, ho està en relació amb els metges i al personal sanitari, que avui a dos quarts de sis està convocat, per les cinc organitzacions sindicals presents en el sector, davant la Conselleria de Salut, a Barcelona. Li presentaran un escrit col·lectiu on s'afirma que "en primer terme, defensem l'interès públic, malgrat tenir pitjors sous que en cap altra comunitat autònoma, així com patir unes condicions de treball i un marc organitzatiu concebuts amb criteris d'apriorisme polític i econòmic sectaris, no pas tècnics ni científics".

Aquesta visió dels metges fou reforçada ahir, en publicar el diari El País un document intern de la Conselleria de Salut. Acredita que la Generalitat vol desfer a trossos la sanitat publica catalana i obrir-la al capital privat. Les pitjors presumpcions queden confirmades. Hi ha frases que permeten valorar la qualitat moral -o la seva mancança- de Boi Ruiz i de tota la Generalitat. En efecte, s'hi reconeix implícitament que la reforma és danyosa i que no està acceptada per la ciutadania.

El document de la Generalitat afirma que s'ha de dur a terme "un pla de comunicació per controlar (sic) el missatge", trobar "els millors portaveus" i, molt textualment, "reclutar líders d'opinió". En qualsevol altre país un descarament d'aquest tipus, qualificable d'autèntica apologia de la corrupció, causaria cessaments immediats. Arreu els "reclutats" (inclosos els soldats forçosos, on n'hi ha) cobren un sou. Als "líders d'opinió", un cop "reclutats", se'ls pagaria? Seria amb un sobre en blanc? O bé amb accions d'un nou o vell muntatge sanitari privat, polititzat i farcit d'amics, que a la vegada pot ser, diguem "comprensiu" amb les necessitats de finançament dels partits?

Anit, una font de CDC va manifestar a aquest diari que "Ruiz no durarà a la conselleria. Lluís Recorder (a Territori) i Irene Rigau (a Ensenyament) també han efectuat grans retallades, però abans varen estudiar els temes i han negociat tant com han pogut. En canvi, Ruiz ha estat un destraler brutal".

També anit una font del PSC va dir que Ruiz intentava negociar amb els sindicats, però que aquests exigien conèixer abans el pressupost de la conselleria pel 2012, per estar segurs de que no hi hauria més retallades. S'entén que, per a ells, ni per a un nombre creixent de ciutadans, la paraula de Ruiz no valgui gaire, o no res.