Finalment, el PP de Catalunya ha actuat respecte a les retallades sanitàries. Alícia Sánchez Camacho ha anunciat una esmena a la totalitat de la llei d'acompanyament dels pressupostos.

Si perdura aquesta posició, a CiU només li quedarà la possibilitat de fer marxa enrere, o fer aprovar aquella llei amb els vots d'ERC. Quant a barrabassades, a ERC cal fer-li molta confiança.

El PP considera "inacceptables, tal com estan, la taxa turística, el tiquet sanitari i la pujada de l'impost d'actes jurídics documentats". Són part del projecte de llei dita d'Acompanyament perquè complementa el Pressupost pel 2012.

Un cop més, la Generalitat acredita una voluntat deliberada i injustificada de destrossar la sanitat pública. Com es mostrarà, la Generalitat retalla ingressos i drets que van contra l'equitat i la protecció sanitària, mentre augmenta els ingressos per impostos que afecten pocs. Ho fa per carregar-se la sanitat pública.

El redactat té un to comparable al de les lleis de repressió,abundoses sota el franquisme. Hi ha voluntat de provocació, com n'hi ha hagut en el fulletó de mal gust de l'IRPF dels funcionaris. Potser el projecte introdueix mesures retroactives o vulnera la jerarquia normativa. Aquí els metges del sistema públic ja estaven pitjor que els d'arreu d'Espanya. La diferència s'incrementarà.

A hores d'ara no sembla que l'actual govern espanyol, que sens dubte haurà de retallar, sigui capaç d'usar un to tan brutal, ni tampoc vagi tan lluny. En tot cas, començarem a veure-ho demà. De moment a Catalunya som campions en barbàrie retalladora. Per exemple, a Euskadi, el 2010 es gastaven en sanitat 1.600 euros per persona i any, 400 euros més que aquí. Malgrat això, allí han retallat un tres per cent, mentre que a Catalunya la retallada real (ben real, però no oficial) ja ha estat d'un bestial dotze per cent (1.400 milions d' euros). I el que vindrà. Podem dir "eskerrik asko", mai "gràcies".

Les retallades contra els metges catalans - de sempre els pitjor pagats de l'Estat - són manicomials. El projecte reafirma la voluntat de la Generalitat d'espantar, avorrir i fer fugir als metges del sistema públic. Així podrà ensorrar-lo, perquè no hi ha medicina sense metges. S'entronitzarà les assegurances i les mútues privades. L'atenció sanitària serà òbviament pitjor, més complicada i més cara.

D'entrada, el projecte de CiU va contra la productivitat per objectius, que havia fet que en els darrers set anys el Servei Català de Salut fos el que més reduí despeses de tota Espanya. No havíem quedat que calia introduir la productivitat a l'administració?

El projecte introdueix la jubilació forçada d'ofici als 65 anys, sense cap referència a les places vinculades a la docència. Està clar: volen fer fora de l'assistència pública a catedràtics eminents (alguns amb carnet de CDC)obligant-los a anar a la pràctica privada, quan precisament la seva generosa presència en la sanitat pública contribuïa molt a la seva qualitat. Per això se'ls fa fora. Tampoc no es parla dels emèrits, que avui són un altre factor d'excel·lència.

Respecte a la taxa d' ús d'un euro per les receptes, es fa la filigrana de crear un nou impost, altrament la llei espanyola el faria il·legal. Ai las, no es precisen excepcions, pels que no tinguin cap mitjà, ni pels crònics, com s'havia afirmat.

Significativament i aclaridorament, hi ha fortes disminucions d'imposició en temes que no tenen la gravetat social general pròpia de les retallades sanitàries. Així, pels tributs que graven el joc - que no és pas una necessitat social, però si un negoci d'amics de CiU -es passarà d'ingressar 308 milions (2011) a 254 milions (2012) estimats ara per la Generalitat. L'impost de successions i donacions havia aportat 808 milions el 2009 i 569 el 2010. Afectat per un canvi normatiu, va passar a 288 el 2011. Ara la Generalitat estima que seran només de 197 milions el 2012. Augmentarà el tram autonòmic dels hidrocarburs, percebent-se 130 milions. També estimen que ingressaran 100 milions per la taxa sobre les receptes i 100 més per l'impost a l'allotjament turístic.

No tothom ha d'estar preocupat. Així, ahir es va saber que el sou del Rei és de prop de 300.000 euros a l'any, o sigui pràcticament idèntic al que aquí es va estimar que cobrava de l'empresa pública Innova (sorgida a Reus, de la sanitat pública) el president de l'Institut Català de Salut, Josep Prat. A aquest no se li retalla res, mentre els responsables del diner públic que cobra Prat ni tan sols informen de quan percep exactament, com ha fet ara el rei. Vaja, si estàs a la cúpula de la sanitat catalana pots viure com un rei. Els de baix són uns pàries. El 2011 més dissortats que el 2010, però menys que del que ho seran el 2012.