El 56,3 per cent dels participants en el referèndum celebrat a Rasquera van votar a favor del pla anticrisi aprovat pel ple municipal el passat 29 de febrer, i que inclou una plantació de cànnabis, i l'alcalde medita si presentarà la dimissió. Un total de 554 habitants de Rasquera, el 68 per cent dels 804 empadronats a la localitat majors de 18 anys, van participar en el referèndum convocat per l'equip de govern per aprovar o no aquest pla, que crearà 40 llocs de treball i permetrà a l'ajuntament ingressar 1,3 milions en dos anys.

Un total de 308 vots afirmatius, 239 en contra i 7 vots invàlids van configurar una majoria a favor de l'equip de govern del 56,3%, mentre que el 43,7% dels participants van rebutjar el projecte proposat per l'alcalde de Rasquera, Bernat Pellisa, un resultat que ha calcat la composició del consistori: 4 regidors d'ERC -57%- i tres de CiU -43%-.

Aclamat per la gran majoria del centenar d'assistents al recompte, Pellisa va assenyalar després que estava "orgullós de ser alcalde" del municipi i va destacar l'alta participació, una "lliçó de democràcia participativa". "Aquest 57/43 és un magnífic resultat tot i el que ha ?caigut en les últimes setmanes", va explicar Pellisa, per a qui ara "caldrà fer totes les lectures possibles" després d'un dia intens en el qual ell i el seu equip es trobaven "cansats", fet pel qual cosa "demà (avui) al matí prendrem decisions després de pair uns resultats" que demostren que "la gent té ara una oportunitat per sortir de la crisi".

En aquesta línia, i malgrat que va anunciar que dimitiria si no obtenia el 75% dels suports, Pellisa va anunciar que "dimitir avui seria una irresponsabilitat sense ordre i una frivolitat", fet pel qual va assegurar que vol "parlar amb el poble" per prendre una decisió sobre això.

"No dimitiré ni aquesta nit ni demà", va explicar l'alcalde, que va afegir que així "no desmentia" el seu anunci sobre això, sinó que se circumscrivia a "fer les coses amb tranquil·litat i ordre".

Amb anterioritat, Pellisa havia indicat que no havia acudit a votar ningú de fora del poble, en contraposició a les crítiques de l'oposició municipal, de CiU, d'inflar el cens, fet que va motivar que l'alcalde anunciés mesures judicials contra la federació nacionalista per "embrutar" el nom de Rasquera.

Per part seva, els votants van seguir mostrant la divisió del poble, que arrenca ja fa anys, en ser preguntats pels mitjans de comunicació, fet pel qual la votació es va convertir en un plebiscit sobre el suport amb que compta l'equip de govern.

El pla anticrisi inclou la creació de dues empreses i la cessió d'una finca de 7 hectàrees del banc de terres del poble a l'Associació Barcelonina Cannàbica d'Autoconsum (ABCDA) per plantar cànnabis per a l'ús dels seus socis en dos hivernacles de mil metres quadrats cadascun.

La pregunta a la qual havien de respondre els rasquerans és "esteu d'acord amb el pla anticrisi aprovat per l'Ajuntament de Rasquera en sessió plenària del 29 de febrer?", i del resultat que s'obtingés no només depenia la continuïtat del projecte, sinó també la del propi govern municipal, que va anunciar que dimitiria en bloc si la consulta no obtenia el 75% dels vots favorables. Si això ocorregués, una comissió gestora formada per 7 membres passaria a gestionar el govern municipal.

La jornada es va viure enmig d'una gran expectació mediàtica, amb la presència de càmeres de totes les televisions estatals, d'algunes autonòmiques i locals, i d'altres d'internacionals pertanyents a Al Jazzeera, a la televisió coreana, a France 2 o a Europe 1, per exemple.