La Generalitat ajornarà un mes als pacients el cobrament del nou concepte de copagament farmacèutic estatal que entrarà en vigor demà, en un pla transitori fins l'1 d'octubre, data en la qual el Govern català confia a tenir llest tot el sistema informàtic perquè els ciutadans abonin directament l'increment corresponent, segons va anunciar el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), el gironí Josep Maria Padrosa.

A partir de diumenge, els ciutadans que acudeixin a la farmàcia a la recerca d'una recepta farmacèutica rebran un tiquet que els alertarà de la factura corresponent que tenen envers l'administració, que hauran d'abonar a un mes vista: "Preferim que ells siguin els deutors, i no la Generalitat", va assenyalar Padrosa. En roda de premsa, va explicar que "la Generalitat vol garantir que cap ciutadà no hagi d'aportar més del que té establert" en funció de la renda, pel que avançarà el citat pagament, que la farmàcia li reclamarà quan torni a l'establiment.

Així, els pensionistes no hauran d'abonar res quan acudeixin a partir d'aquest diumenge a la farmàcia a la recerca d'una recepta, tot i que la farmàcia els advertirà en la factura de la necessitat que abonin l'import que els correspon en funció de la renda fins a un límit d'entre 8 i 18 euros mensuals.

La Conselleria de Salut calcula que amb aquest sistema provisional un total de 359.967 catalans no hauran d'avançar més diners del que els hi corresponen i que s'estima que arriba a 3,26 milions d'euros mensuals que, d'una altra manera, l'administració els hauria de reemborsar.

Padrosa va admetre la "complexitat" de la resposta de l'administració, que ha defensat per evitar, per exemple, que un pensionista polimedicat hagi d'avançar imports de fins a 100 euros al mes en fàrmacs, quan els seus límits establerts en funció de la renda estan entre 8 i 18 euros. És més fàcil endarrerir aquest pagament i que l'ancià aboni la quantitat estricta el mes següent en aquest pla provisional pactat amb els farmacèutics, va defensar Padrosa, que confia a tenir llest a l'octubre la configuració global de dades en el sistema informàtic, tot i que no va garantir encara que pugui ser així.

El nou copagament farmacèutic estableix que les aportacions seran del 40% per a rendes inferiors a 18.000 euros, del 50% per a les d'entre 18.000 i 100.000 euros any i el 60% per a les de més de 100.000 euros l'any, amb excepció de discapacitats, pensions no contributives, aturats sense subsidi, accidents laborals i altres col·lectius que seguiran exempts.

Un 66% dels catalans -3,6 milions-tenen rendes inferiors a 18.000 euros, pel que seguiran abonant el 40% del cost farmacèutic actual, mentre que el 33% --1,8 milions-- tenen rendes entre 18.000 i 100.000 i només un 1% tenen rendes superiors als 100.000 --unes 57.000 persones-.

Un 3% dels catalans --280.000 persones-- no hauran d'abonar res a l'acudir a la farmàcia a la recerca de fàrmacs, un 24% són pensionistes que sí que hauran de pagar uns mínims -1,8 milions de persones-- i un 73% són persones actives -5,5 milions de persones.

Per la seva banda, el president del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, Jordi De Dalmases es va mostrar satisfet per aquest ajornadament. "Per fer les coses amb garanties i fer els canvis tecnològics suficients perquè cap pensionista pagui més es necessita temps i hem fixat un termini de tres mesos al costat de la Generalitat" va afegir De Dalmases. De moment, ara les farmàcies no patiran aquests problemes informàtics.

Més d'un milió recaptat

El Govern ha recaptat 1.318.617 euros amb l'euro per recepta des del passat dissabte i aquest dijous. Segons dades del Departament de Salut, en els primers sis dies s'han atès 637.570 pacients i s'han dispensat 1.533.390 receptes, que han generat 1.318.617 euros de taxa.

Durant tota la setmana el número de receptes ha estat baix, ja que la mitjana és de 300.000 mentre que la setmana passada era d'entre 700.000 i 800.000, cosa que demostra que molts ciutadans van adquirir els medicaments abans de l'entrada en vigor de la taxa.

El secretari general d'ICV, Joan Herrera, va assegurar que la seva formació recolzarà els ciutadans que decideixin no pagar l'euro per recepta i presentarà un recurs contenciós administratiu contra la taxa que, segons que ha dit, guanyaran.

En una roda de premsa a la seu del partit, Herrera va assegurar que "tots els instruments són favorits" i que es tracta d'una "bona mesura de pressió".En aquest sentit, va assegirar que ICV donarà assistència jurídica a tots els ciutadans que decideixin no abonar la taxa.

L'objectiu és presentar un recurs contenciós administratiu amb tots els formularis reunits que, segons va afirmar Joan Herrera, prosperarà perquè el nou tribut incompleix diferents preceptes legals.Entre d'altres, va destacar que es tracta d'una imposició que grava un dret de la ciutadania i que, a més, no disposa de reglament.

També significa una "doble imposició" i s'obliga els farmacèutics a recaptar un tribut que haurien de cobrar els servidors públics.