L'alcaldessa de Montcada i Reixac, Maria Elena Pérez, està imputada per tràfic d'influències per col·locar un exalt càrrec del tripartit, segons que va explicar en roda de premsa a Sabadell la líder del PP a Montcada i diputada electa del Parlament, Eva García.

Es tracta -va dir- de l'actual arquitecta municipal, l'olotina Carmina Llumà, per a qui el PSC va gestionar un lloc de treball en perdre el de secretària general de la Conselleria de Política Territorial i Obres Públiques liderada llavors per Joaquim Nadal.

El secretari d'Organització del PSC, Daniel Fernández, va trucar a Pérez i tots dos van acordar la col·locació de Llumà, i per aquest motiu, el dirigent socialista també ha estat imputat, sosté García. De fet, l'anterior arquitecte municipal va ser cessat per l'alcaldessa de manera immediata el 22 de març d'aquest any, i posteriorment es va convocar un concurs públic per a aquesta plaça, al qual es van presentar cinc persones, i que va guanyar Llumà, segons la popular. "El va cessar de manera fulminant sense donar explicacions" i al cap de cinc setmanes l'alcaldessa va fer el reemplaçament, va assenyalar García en la seva compareixença davant els mitjans.

"Ens va semblar tot una mica estrany. L'arquitecte municipal no sabia per què l'havien cessat" i, de fet, el PP va fer un seguiment de com evolucionava el procés de selecció per a aquesta plaça. Davant el ple, l'alcaldessa Maria Elena Pérez va assegurar que el cessament de l'anterior arquitecte municipal l'havia fet argumentant que "havia perdut la confiança en ell", i d'aquí aquest canvi.

Llumà ha treballat "casualment" amb l'Ajuntament de Sabadell de manera puntual en el seu àmbit d'especialització, l'arquitectura i el seu decret de cessament en la Generalitat es va signar el 29 de desembre de 2010, just després del nomenament d'Artur Mas com a president de la Generalitat.

García va indicar a més que Llumà va ser la "mà dreta" de Joaquim Nadal durant bona part del temps que el socialista va estar al capdavant de la Conselleria de Política Territorial i Obres Públiques. L'expedient que els Mossos van requisar aquesta dimarts a l'Ajuntament de Montcada i Reixac correspon a l'esmentat concurs públic, i els agents van entrar al voltant de les deu del matí a les dependències municipals, va afegir.

La defensa

L'alcaldessa de Montcada i Reixac, María Elena Pérez, va negar estar involucrada en la trama de corrupció batejada amb el nom de cas Mercuri i que ha esquitxat diversos dirigents del PSC, ja que la seva imputació en aquest assumpte "és per tràfic d'influències".

"Nego rotundament estar implicada ni estar imputada en cap trama de corrupció urbanística, ni cobrament de comissions, vull negar també aquest presumpte delicte, i vull afirmar que els procediments de contractació municipal s'han realitzat amb total legalitat", va assenyalar Pérez. L'alcaldessa va comparèixer en una roda de premsa on no es van acceptar preguntes i on es va limitar a llegir un comunicat, visiblement afectada i amb la veu tremolosa.

"Informo que sí que he rebut una notificació del Jutjat d'Instrucció número 1 de Sabadell per una presumpta participació en un delicte de tràfic d'influències", va afegir l'alcaldessa de Montcada, la imputació de la qual es basa en una conversa telefònica amb el secretari d'organització del PSC, Daniel Fernández, en què suposadament aquest li hauria suggerit la contractació d'una persona.

"Vull negar també el presumpte delicte, i vull afirmar que els procediments de contractació municipal s'han realitzat amb total legalitat", va assegurar Pérez, que va ser nomenada alcaldessa a mitjan 2010 succeint el socialista César Arrizabalaga.

D'altra banda, Pérez va posar a disposició del PSC el seu càrrec com a primera secretària de l'agrupació local del partit. Com ja van fer dimarts mateix l'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, i el secretari d'Organització del PSC; Daniel Fernández, Maria Elena Pérez va posar ahir a disposició del PSC el seu càrrec de partit, però en cap cas preveu abandonar l'alcaldia. Acompanyada pels companys del grup municipal socialista de Montcada i Reixac, l'alcaldessa va assegurar en una breu compareixença que ho feia "com marca el codi ètic del partit".