El PSC i ICV-EUiA han demanat la creació al Parlament d'una comissió per investigar l'ús de bales de goma i altres projectils, així com del material antiavalots i els protocols d'actuació dels Mossos d'Esquadra. Els grups del PSC i ICV-EUiA han presentat la seva proposta a la Mesa del Parlament amb l'objectiu de constituir una comissió que compti amb la participació d'experts i tècnics especialitzats, a més de membres de diferents entitats cíviques, va informar Iniciativa.

A més d'aquesta iniciativa conjunta, ICV-EUiA també ha registrat una proposta de resolució per marcar el canvi de rumb que, segons l'opinió dels ecosocialistes, hauria de prendre el nou conseller d'Interior, Ramon Espadaler, per corregir els "errors" que, segons la seva opinió, ha comès Felip Puig.

La proposta per crear la nova comissió d'investigació es votarà en el pròxim ple, després que, en l'anterior legislatura, una iniciativa similar va ser rebutjada gràcies al vot en contra de CiU i del PP.

No obstant això, en el debat d'investidura del desembre passat, el president de la Generalitat, Artur Mas, va assegurar que CiU no s'oposaria a la creació d'aquesta comissió, encara que exigia que no constés cap referència a les bales de goma.

L'ús de bales de goma i altres projectils per part dels Mossos d'Esquadra ha suscitat polèmica en diverses ocasions i, especialment, en la manifestació celebrada a Barcelona el passat 14 de novembre, quan una dona va denunciar que havia perdut un ull a causa de l'impacte d'un projectil.