El PSOE i el PSC celebren aquest any el 35 aniversari de la seva relació amb la voluntat de renovar el seu compromís fraternal, en un moment no exempt de dificultats en el qual s'han vist obligats a buscar fórmules imaginatives per no distanciar-se a compte del dret a decidir. Els dos partits tenen com a denominador comú el fet d'haver estrenat líders molt recentment -Alfredo Pérez ?Rubalcaba al PSOE i Pere Navarro al PSC- i d'haver trencat el seu sòl electoral amb els pitjors resultats obtinguts en tota la democràcia.

I, també en l'adversitat, els dos partits estan determinats a ?seguir junts. De fet, fonts del PSOE i del PSC van ratificar aquest compromís i van descartar que hi pugui haver una ruptura.

Amb l'ultimàtum sobiranista de CiU sobre la taula i la convocatòria d'eleccions avançades, als socialistes se'ls va quedar petit el "federalisme assimètric" que en el passat tan bons resultats havia reportat a "les dues ànimes" del PSC. Així, no li va quedar més remei que fer un salt en els seus postulats: el dret a decidir va quedar plasmat en el seu programa electoral, amb gran sorpresa per a la direcció federal de Ferraz, que no va fer cas, no obstant això, de les peticions d'alguns dirigents per trencar amb els seus "germans" i crear una marca pròpia a Catalunya.

La sang no va arribar al riu i la direcció del PSOE va assumir amb naturalitat els postulats federals, encara que el PSC insisteix a defensar que els catalans han de tenir dret a decidir, sempre que es faci mitjançant una consulta legal. Si es dugués a terme, asseguren que advocaran pel "no" a la independència.

Rubalcaba ha advertit reiteradament que "una part no pot decidir pel tot"; fins i tot va repetir l'avís dissabte passat al Comitè Federal, davant del mateix Navarro. Això no obstant, conscient que enrocar-se no condueix a res, Rubalcaba li va oferir explorar junts una nova via, el "camí socialista", que implicaria una reforma constitucional "limitada i mesurada" per avançar en la federalització de l'Estat i que les "singularitats" de Catalunya quedin millor reflectides que avui dia. Navarro va acceptar la mà estesa i els dos partits s'hi posaran com més aviat millor, van assenyalar les fonts.

La germandat, que va néixer el 1978, es regeix per un protocol de relacions en funció del qual el PSC és la marca del PSOE a ?Catalunya i aquest últim no presenta llistes pròpies al Principat en cap convocatòria electoral. El Partit dels Socialistes de Catalunya es va crear fa 35 anys a partir de la fusió de la Federació de Socialistes de Catalunya-PSOE, el PSC-Congrés i el PSC-Reagrupament.