El Govern de la Generalitat va defensar ahir que la consulta sobiranista haurà de ser vinculant "en termes democràtics", encara que no ho sigui jurídicament, i va ressaltar la importància de la seva acció exterior, que intensificarà "digui el que digui" el Govern central. Així ho va manifestar el portaveu de l'executiu català i conseller de la Presidència, Francesc Homs, en la roda de premsa posterior al primer Consell Executiu després de la votació de la declaració de sobirania al Parlament la setmana passada. Homs no va donar detalls dels pròxims passos que farà el Govern en el seu objectiu d'exercir el dret a decidir, però sí que va clarificar que la consulta, independentment del marc legal sobre el qual finalment se sostingui, haurà de tenir vinculació "en termes democràtics".

"No muntarem tot aquest embolic per després no fer cas al resultat; una consulta ha d'acabar sent vinculant en termes democràtics per a qui l'organitza", va assegurar. El conseller va aclarir així les declaracions que va fer en una entrevista radiofònica recentment en les quals va plantejar que la consulta catalana per exercir el dret a decidir podria no ser jurídicament vinculant i va obrir la porta al fet que en aquesta es pogués votar a partir dels 16 anys amb un cens nou.

Homs va aclarir que no hi ha res decidit i que les seves paraules eren simplement "reflexions" al voltant a la llei de consultes que començarà a tramitar aviat el Parlament de Catalunya. En aquest sentit, va remarcar que encara és prematur donar detalls de com es realitzarà la consulta si no estan establerts els marcs legals que l'avalin. No obstant això, va dir que el que ha de prevaldre és la voluntat que expressaven les urnes, més que la vinculació jurídica de la consulta.

En aquest sentit, el conseller de la Presidència va recordar que el referèndum el 1986 sobre l'ingrés d'Espanya a l'OTAN no va ser vinculant jurídicament, però va tenir les seves conseqüències perquè finalment es fes efectiva l'entrada del país en aquesta organització internacional en virtut del que van expressar les urnes. Homs no va oferir més detalls sobre aquesta qüestió i es va limitar a dir que se segueix treballant en la confecció del Consell Català per a la Transició Nacional, el pròxim pas previst a l'acord de legislatura entre CiU i ERC. El portaveu de la Presidència, encarregat de dirigir les relacions internacionals, va remarcar la importància de l'acció exterior per explicar el projecte sobiranista plantejat per Artur Mas i per internacionalitzar l'economia catalana.

Homs va dir que el Govern farà "més acció exterior que mai, digui el que digui" el Govern finalment en el projecte de Llei d'Acció i Servei Exterior que prepara l'executiu de Mariano Rajoy i que obligaria als Executius autonòmics a comptar amb l'aprovació del Ministeri d'Afers Estrangers en les seves iniciatives de projecció internacional. Homs, a més, va explicar que Catalunya durà a terme la seva política exterior amb "eines modestes, traient suc als recursos que té", sense "gastar-se 330.000 euros en coberteria i estovalles".