El temps mitjà en llista d'espera fins que es realitza una intervenció quirúrgica ha augmentat un 29,9% el 2012 respecte al 2011, segons les dades aportades ahir al Parlament de Catalunya pel conseller de Salut, Boi Ruiz. Aquestes xifres, que fan referència a totes les operacions quirúrgiques realitzades, mostren com el temps d'espera ha augmentat dels 3,75 mesos als 4,87 mesos en un any, encara que el nombre de pacients en llista d'espera s'ha reduït en un 2,9 per cent.

Més indicadors

Un altre indicador, que mesura l'espera dels pacients que encara no han estat operats i segueixen en llista d'espera, revela que la mitja porta esperant 8,79 mesos, fet que suposa un augment del 2,1% amb respecte l'any anterior. Boi Ruiz va assegurar que, encara que no estava "content" amb aquests indicadors, les llistes d'espera eren un problema "estructural" que s'havia vist agreujat per la conjuntura econòmica el 2012. Boi Ruiz va assegurar que hi havia "grups amb interès particular i legítim", com farmacèutics o funcionaris, que estaven "descontents amb la situació", però va assenyalar que no podien tenir "més raó" que la resta dels ciutadans i que calia prioritzar l'interès general.

"El sistema de salut no és sostenible, ni ho serà en el futur encara que millori la situació econòmica, si no es realitzen reformes estructurals", va assegurar Ruiz, qui va asseugrar que més que millorar la gestió de cada centre sanitari, que és "altament eficaç", cal apostar per aliances entre els equipaments.