El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, va anunciar ahir un programa pel qual el Govern facilitarà "els mitjans financers" perquè les comunitats autònomes abonin el deute que tenen amb els ajuntaments. A la cloenda de la convenció municipal del PP andalús que es va celebrar ahir a Jerez de la Frontera (Cadis), el ministre va apuntar que "en les pròximes setmanes" exposarà aquest programa amb què el Govern pretén aïllar "el circuit financer" entre les administracions públiques i intentar posar "el comptador a zero".

Cristóbal Montoro va insistir que hi ha "bases sòlides" per assegurar que "hem canviat les condicions de la nostra economia" i per aventurar que 2013 serà "l'últim" any de la crisi i que "a partir del 2014 creixerem i començarem a crear ocupació".

Entre d'altres condicions, va citar un fet "nou", i que ell mateix, segons va dir, mai ha conegut, com és que la inflació a Espanya "estarà per sota de l'1 per cent, de vegades propera al zero per cent". Un fet que segons va dir"porta un altre tipus d'inconvenients", però retornarà la capacitat a les famílies i farà que el país sigui "més competitiu".

Cristóbal Montoro, que també va recordar que la reducció del dèficit públic i "l'esforç de la societat" contribuiran al fet que "en un temps rècord" Espanya mostri al món sencer la seva capacitat. I va tornar a defensar les pujades d'impostos que el Govern ha realitzat i que recentment van ser criticades per l'expresident José María Aznar.

Després de recordar que el mateix president del Govern, Mariano Rajoy, va reconèixer que "a qui menys" li havia agradat pujar impostos era al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va subratllar que les pujades s'han fet "amb la consciència" d'apujar-los als contribuents de més capacitat i va insistir que la pujada de l'IRPF, que "desapareixerà quan puguem", s'ha fet "equitativament" gravant més "als que més tenen" per mantenir "una essència", la cohesió social. Tot i això, Montoro va assegurar que el Govern "no està esgotat". "No ens queda res, Però de bo, perquè el pitjor ho hem passat", va destacar.

Agilitzar les factures

Després de recordar que ahir el Govern va aprovar una reforma "fonamental", la Llei d'Emprenedors, i anunciar un programa perquè les comunitats autònomes abonin el deute que mantenen amb els ajuntaments, el ministre va avançar que Hisenda prepara també un nou programa financer per "agilitzar el pagament de les factures pendents" de les corporacions.

El ministre va assegurar que "a final d'any totes les administracions públiques estarem pagant a trenta dies" i va informar que convocarà "aviat" la Comissió Nacional d'Administració Local per reduir el tràmit de llicències per a les empreses, un tema amb què pretén que el país deixi d'encapçalar la llista de llocs en els que més es tarda a obrir una empresa. A més, va recordar que la reforma de l'administració local que prepara el Govern "no és únicament d'ajuntaments" i ja delimitarà "competències entre administracions".

A aquesta s'hi unirà la reforma de l'administració pública que elabora la vicepresidenta del Govern, Soraya Saenz de Santamaría, que "redefinirà competències" i farà bo aquest lema polític de Mariano Rajoy que "una administració, una competència".

Serà, va assegurar, una "gran reforma" que el Govern pot fer ara quan "gairebé la meitat" dels ajuntaments espanyols han equilibrat els seus comptes i estan en romanents positius.

El ministre va demanar "la complicitat del municipalisme" per fer aquesta reforma de competències, que és "una extraordinària oportunitat per posar el municipalisme on ha de ser, dins l'estat de les autonomies". Montoro va tornar a donar suport al president Mariano Rajoy, de qui ha dit que és "una persona fiable", que no té cap compromís que no sigui "amb la gent".