El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, va defensar ahir la necessitat que la policia catalana compti amb eines coercitives "robustes" i, concretament, de pilotes de goma i de projectils viscoelàstics, pel que va afirmar: "Prescindir de les pilota de goma, rotundament no". El titular d'Interior va descartar aplicar una moratòria a l'ús d'aquest tipus d'armes en la seva compareixença davant la comissió creada pel Parlament per estudiar els models de seguretat i ordre públic i l'ús de material antiavalots en esdeveniments de masses. El conseller va deixar clar que el govern català no estava a favor de la moratòria de les pilotes de goma, "malgrat que ho demanés el Síndic de Greuges, per responsabilitat".

Espadaler va presentar l'informe "La gestió de l'ordre públic a Catalunya", que tota l'oposició va criticar perquè considerava que el govern no havia complert el mandat Parlamentari d'elaborar un informe sobre l'ús de les bales de goma. Encara que va demanar perdó a les víctimes "dels comptadíssims casos" en què s'havia utilitzat aquesta "eina robusta", en referència a les pilotes de goma, Ramon Espadaler va assegurar que si no s'hagués usat els Mossos n'haurien usat una altra o hauria estat un "daltabaix extrem". "L'òptim és disposar d'aquest instrument robust per no haver d'usar-lo mai", va considerar el conseller que havia reconegut que sí que se'n podria "reduir" l'ús.

Els arguments

En la seva intervenció, el conseller d'Interior va defensar la necessitat d'un marc legal que permetés disposar d'una policia més efectiva i va insistir en la necessitat de modificar la normativa per garantir la identificació de les persones que utilitzen la violència en les concentracions de masses a la via pública i impedir la presència de manifestacions amb la cara tapada.