El president català i líder de CDC, Artur Mas, va avisar el cap del Govern, Mariano Rajoy, sense citar-lo, que té una "ocasió d'or" amb la proposta del Parlament de demostrar diàleg, i el va advertit que Catalunya vol la consulta per no seguir nedant a "contracorrent". "Es pot dialogar amb el partit del "no" a tot? Esperem resposta, i la resposta vindrà en pocs mesos i veurem on som", va afirmar Mas, en al·lusió al PP, en un discurs en un Consell Nacional de CDC ampliat amb uns 2.000 militants, entre consellers i altres quadres del partit, que van rebre el seu líder amb un sonor aplaudiment i crits d'"independència".

El president català va assegurar a més que el 9 de novembre convocarà la consulta sobiranista perquè els catalans puguin decidir el seu futur col·lectiu i que espera que ningú vulgui "avortar" la iniciativa perquè seria "molt greu des del punt de vista democràtic".

El líder de CDC va intervenir en un Consell Nacional especial del seu partit després que dijous el Parlament aprovés la proposta de demanar al Congrés la transferència de competències a la Generalitat per convocar la consulta, una iniciativa que Rajoy va qualificar divendres "d'unilateral" i que fa "impossible dialogar".

El president català va respondre, amb ironia, afirmant que Catalunya pot actuar unilateralment perquè té "tot el poder", "la majoria de la població" d'Espanya i "el comandament de les forces armades". Però ja en to seriós, va llançar l'advertència que Catalunya no és "propietat de ningú" ni de l'Estat espanyol, sinó "només dels més de 7 milions de catalans".

"Se'ns presenta com a intransigents que volen imposar coses de forma unilateral", però el que hi ha ara "és una ocasió d'or per saber si el partit majoritari -d'Espanya- té actitud de diàleg perquè aquesta proposició de llei sigui negociada", va destacar.

El líder de CDC es va donar un termini de "pocs mesos", per evitar "jocs de dilació", per veure si l'actitud de diàleg que ha dit que tenen les institucions catalanes està també a "l'altra part" perquè "dos no es poden abraçar si un no vol".

El president de la Generalitat va recórrer a una metàfora futbolística per destacar que en la "càmera lenta" de les repeticions de les jugades es veu qui fa "les travetes i les empentes" i "qui fa comèdia i qui no". I en la càmera lenta, va continuar en al·lusió al PP, s'observa "el no rotund a l'Estatut, el recurs al Tribunal Constitucional, el no rotund al pacte fiscal i el no rotund a la voluntat democràtica de la majoria del poble català -de celebrar una consulta".

Mas va assenyalar que la proposta del Parlament és una iniciativa "impol·lutament legal" que ha generat "desconcert i irritació" en les estructures de l'Estat que inicialment "van minimitzar" un procés sobiranista que pensaven que generaria més "picabaralles" a Catalunya.

No obstant això, segons el parer del president de CDC el Parlament va mostrar dijous que hi ha una majoria "molt clara" per seguir el camí de la consulta al Congrés dels Diputats i "podria haver estat més àmplia si no hi hagués un partit tan despistat", en referència al PSC.

Segons el president català, Catalunya està cansada després de dècades de nedar a "contracorrent" i l'única sortida és votar en una consulta, sense haver de recórrer a "baralles" i amb esperit de diàleg, amb la finalitat d'arribar a ser "un país normal". "No se'ns permet ni viure tranquils ni ser un país normal i això és al que molta gent ha dit "prou"", va afirmar.