L'Audiència Nacional ha cridat a declarar com a testimoni el president de la Generalitat, Artur Mas, en el judici als vint acusats pel setge al Parlament català al juny del 2011, que se celebrarà entre el 31 de març i el 3 d'abril a la seu d'aquest tribunal a San Fernando de Henares. Així ho ha acordat la secció primera de la sala penal de l'Audiència Nacional en la providència en la qual fixa els dies de celebració del judici per delicte contra les institucions de l'Estat en concurs amb un delicte d'atemptat contra l'autoritat pel qual s'enfronten a una petició del fiscal de 5 anys i mig de presó i multa de 7.500 euros per a cadascun.

Més declaracions

També han estat cridats a declarar com a testimonis la presidenta del Parlament Núria de Gispert i d'altres diputats catalans i mossos d'esquadra que van presenciar el setge al Parlament. Això no obstant, el tribunal acorda que, abans de fer-se públic el calendari de les declaracions dels testimonis, previstes per al 2 i 3 d'abril, es requerirà a la Generalitat i el Parlament "data, manera i lloc" per a la declaració de Mas i De Gispert.

Els fets es remunten al 15 de juny del 2011, quan una concentració convocada pel 15-M davant el Parlament va derivar en situacions de setge a més d'una desena de parlamentaris, entre ells el president de la Generalitat, Artur Mas, al qual se li va impedir el pas quan viatjava en el seu vehicle oficial, que va ser copejat i sacsejat i va accedir finalment en helicòpter juntament amb d'altres diputats. En el seu escrit d'acusació, la fiscal Teresa Sandoval va sostenir que en aquesta protesta "diversos parlamentaris van ser envoltats i increpats per grups de persones que els impedien l'accés al Parlament, mitjançant empentes, cops, llançament d'objectes i insults, creant un fundat temor en la seva seguretat personal".

En el relat de fets, la fiscal explica que els acusats van protagonitzar una sèrie de "comportaments i actituds violentes i intimidatòries" contra els diputats que tenien com a objectiu impedir la seva assistència al ple, que aquell dia discutia les esmenes a la totalitat dels pressupostos catalans i un projecte de llei de mesures fiscals i financeres. El nombre d'imputats ha passat de vint-i-dos en la fase d'instrucció, que va dirigir el magistrat Eloy Velasco, a vint en la d'enjudiciament.