L'exministre socialista d'Economia i Hisenda Carlos Solchaga va advertir ahir que amb la Constitució actual "no és possible una independència de Catalunya que no sigui traumàtica", i va assegurar que una eventual secessió la deixaria fora de la UE i de l'euro.

Solchaga va participar, al costat del conseller del Banc d'Espanya i catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra Guillem López Casasnovas, en un cicle de debat, on va valorar les causes econòmiques i de finançament, que, segons la seva opinió, han donat peu a l'auge del sobiranisme a Catalunya. També va enumerar la llarga llista de perjudicis que implicaria per a la societat i l'economia catalana la seva hipotètica secessió. Va dir que una hipotètica independència deixaria a Catalunya al marge de la UE i de la unió monetària, amb les greus conseqüències que això tindria, com per exemple la possibilitat de deflació, d'una recessió, la sortida de capitals de Catalunya o la dificultat de la nova administració catalana de finançar-se en els mercats exteriors. A més va dir que es produiria la "immediata emigració" a Espanya dels dos grans bancs catalans, CaixaBank i el Sabadell, que no podrien operar a Catalunya.

Guillem López Casasnovas ha rebatut molts dels aspectes plantejats per Solchaga, entre ells les dades de les balances fiscals, i va incidir que "no es poden construir escenaris tremendistes", sinó intentar veure com "s'apaivaguen els contres i s'aprofiten els pros" d'una possible independència. "La societat catalana s'ha cansat de tonteries" i "s'enfada perquè veu que hi ha un cert menyspreu" cap a Catalunya en aspectes que van més enllà de l'economia, va dir l'economista.