Les processons de Setmana Santa i les representacions de la 'Passió' catalanes han descobert el seu atractiu per al turisme internacional i han començat a incorporar canvis per atreure públic de tot el món.

Un exemple claríssim és el de la Passió d'Olesa de Montserrat (Baix Llobregat), que aquest any ha incorporat un sistema subtitulat de la història del drama sacre en aanglès i castellà en totes les representacions.

Una altra mostra de la consciència del seu atractiu es pot veure en la renovació que ha fet el músic Lluís Llach de l'espectacle de 'La Dansa de la Mort' de Verges (Baix Empordà), l'única de tradició macabra de la Setmana Santa que s'ha mantingut a Europa des del segle XIV.

Aquestes són només dos de la multitud de processons religioses, representacions de 'La Passió', via crucis i fires i mercats del "Ram" que protagonitzaran els dies festius de Setmana Santa en moltes poblacions de Catalunya i atrauran a elles visitants cada vegada arribats de més lluny.

"La Setmana Santa és un d'aquests moments en què podem experimentar esdeveniments centenaris, basats en la tradició, que avui dia són grans productes turístics i els grans atractius de molts destins", ha assenyalat la directora del màster universitari de Turisme, Sostenibilitat i TIC de la UOC, Soledad Morales.

Per l'experta, aquestes tradicions de la Setmana Santa "tenen la seva pròpia temporada turística i són una font de riquesa econòmica, cultural i social per als destins".

Entre les processons més populars a Catalunya figuren la Processó del Silenci de Badalona (Barcelonès), que és una de les més antigues, la processó de la Germandat i Confraria de Natzarens del Nostre Pare Jesús del Gran Poder i Maria de l'Esperança Macarena de Barcelona, una de les més tradicionals, i l'arrelada processó 15+1 de L'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès), l'única organitzada per una associació laica.

Entre les més espectaculars destaquen la dels 'Armats' de Tarragona i les dels 'Manaires' de Girona, que aquest any compleixen 75 anys, en què els protagonistes són escaires de legionaris romans que realitzen sovint vistoses coreografies que inclouen llances, espases i escuts.

Entre les celebracions nocturnes, al costat de la 'Dansa de la Mort' de Verges destaca per la seva gran espectacularitat el Via crucis Vivent que es representa cada Divendres Sant al municipi de Sant Hilari Sacalm (Selva) des de fa més de tres segles.

Les representacions de La Passió de Crist en nombrosos teatres municipals són altres de les tradicions de Setmana Santa a Catalunya.

Les ciutats d'Esparreguera i Olesa de Montserrat rivalitzen en la representació d'aquestes passions, escola de molts actors i actrius, en què participen nombrosos veïns aficionats al teatre.

També són molt famoses les Passions que es representen a Ulldecona (Montsià), Cervera (Segarra) i Tàrrega (Urgell).