L'equip de deu jutges i acadèmics encapçalat pel magistrat Santiago Vidal va presentar ahir a l'Ateneu Barcelonès el seu esborrany de Constitució catalana i el portal web www.unanovaconstitucio.cat que permetrà als ciutadans fer esmenes als 97 articles de la proposta de Carta Magna. Després que transcendissin ja aspectes com les llistes obertes o l'absència d'exèrcit, la Constitució del grup de Santiago Vidal també aposta per la limitació de mandats -dues legislatures de cinc anys màxim-, la supressió de les pensions vitalícies i la prohibició de les majories absolutes al Parlament. "Encara que un partit aconseguís el 90% dels vots, obtindria el 49% d'escons", va detallar el mateix Vidal.

"Això impediria aquest error sistemàtic de determinades democràcies, com l'espanyola, quan algun partit aconsegueix la majoria absoluta: el poder legislatiu deixa de pertànyer al poble i passa a dependre del partit que governa" va continuar el magistrat de l'Audiència de Barcelona. "Aquí passa quan el PP o el PSOE de torn canvien totes les lleis al seu parer: llei de seguretat pública, codi penal, llei d'educació. Cada govern que entra deroga les lleis a la seva conveniència i així tenim cinc lleis d'educació en els últims anys", va recordar Vidal, que també va defensar amb vehemència la proposta d'un sistema electoral amb llistes obertes (article 41 de la "nova" Constitució).

"Els ciutadans han de poder votar més les persones que els partits", va afirmar el magistrat de l'Audiència de Barcelona, que va detallar altres aspectes del règim electoral d'una futura República catalana com la limitació a dos mandats i passar de legislatures de quatre a cinc anys. "Deu anys de política com a màxim i fora les pensions vitalícies. Quan un ciutadà, tingui la professió que tingui, decideix dedicar una part de la seva vida al servei públic ha de tenir molt clar que -tant si ho fa bé com si no- al cap de deu anys haurà de tornar a exercir la seva professió", va reflexionar en veu alta Santiago Vidal. "Aquí tothom s'ha de guanyar la vida abans, durant i després de la política", va puntualitzar el jutge.

Els models

Vidal va detallar que la feina del seu equip s'havia basat en models de països nòrdics com Noruega, Dinamarca o Islàndia. "Tot i que aquesta última ens va decebre molt, ja que tot i el magnífic procés participatiu de la ciutadania, després el Parlament islandès en va fer molt poc cas", va assenyalar el magistrat, que va defensar que les constitucions s'havien de fer "de baix a dalt". "El poble ha de ser qui comenci l'embrió d'una constitució, que després s'ha d'entregar al govern legitimat perquè redacti el text definitiu", va avançar Vidal. "Tot i això, vull deixar clar que nosaltres som conscients que no tenim cap legitimació perquè no ostentem cap càrrec institucional", va reconèixer.

Presentació d'esmenes

Prèviament, el director de la Fundació Llibreria Les Voltes, Joan Matamala, va detallar el funcionament de la web www.unanovaconstitucio.cat, que permetrà a la ciutadania dir la seva sobre els 97 articles de la Carta Magna impulsada pel grup de Santiago Vidal. "Qui vulgui introduir una esmena s'haurà de registrar i fer-ne un màxim de cinc. Tindrà 140 caràcters, com un tuit, per fer una introducció i, si fos necessari, 3.000 caràcters per fer una ampliació i detall de l'esmena", va comentar Matamala. "Volem que sigui una eina de debat a títol individual i també col·lectiu", va afegir el director de la Fundació Llibreria Les Voltes.

L'acte de l'Ateneu Barcelonès també va servir per presentar els altres dos projectes de Constitució catalana, un dels quals impulsat per la sectorial de l'ANC Juristes per la Independència, amb Sebastià Sardiné de portaveu, i l'altra per un grup de cinc professors de Dret residents a l'estranger liderada per Oriol Vidal-Aparicio.