El president d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va assegurar ahir que si perdia la consulta interna del 14-J, ell i la cúpula del partit farien "un pas enrere" per propiciar el relleu, un missatge que el sector crític va veure "normal" si el líder democratacristià interpretava el "no" com una esmena a la direcció. En una mostra d'unitat de la cúpula de la direcció, Duran va comparèixer a la seu d'Unió acompanyat del secretari general de la formació, Ramon Espadaler, i de la vicepresidenta del Govern i d'Unió, Joana Ortega, per fer campanya pel "sí" en la consulta de diumenge, en la qual finalment es defuig preguntar a les bases si estan a favor de la independència.

Poc més de 4.000 militants estan cridats a les urnes aquest diumenge per decidir si avalen o no els criteris que va fixar la direcció per seguir en el procés sobiranista, uns plantejaments que rebutja el sector independentista del partit, que fa campanya pel "no". El president del comitè de govern d'UDC va admetre que si guanyava el "no" en la consulta interna el 14-J la direcció hauria de reconèixer que la militància no subscriu el seu plantejament i haurien de "reconèixer la derrota". "Si guanya el "no" és que rebutgen la proposta, que nosaltres fem un pas enrere i que d'altres persones dirigiran UDC, les que guanyin", va afirmar Duran, qui en tot cas va puntualitzar que, segons el seu parer, si hi havia d'haver un congrés per revelar la direcció hauria de celebrar-se després de les eleccions catalanes del 27 de setembre.

Advertència als crítics

El secretari general d'UDC, Ramon Espadaler, va advertir als crítics que "no és el moment" d'obrir un debat sobre candidatures per a les eleccions del 27-S, perquè l'important, segons el seu parer, era que es discutís dels "continguts" que UDC podia aportar al procés sobiranista. El número dos d'Unió també va assegurar que posava "la mà al foc" per la transparència de la consulta interna del 14 de juny, que va rebutjar que fos un plebiscit sobre el líder del partit, Josep Antoni Duran i Lleida.

"Poso la mà al foc per la transparència més absoluta del procés", va afirmar Espadaler en una entrevista a Catalunya Ràdio, en què va assegurar que l'escrutini seria "transparent i obert" a tots els militants que vulguessin ser-hi presents. Quant al cens, el democratacristià va indicar que no s'havia distribuït per una qüestió de "pulcritud" amb la llei de protecció de dades.

Espadaler va reiterar que la consulta no es tractava d'un "plebiscit" sobre Duran, després que el líder del partit anunciés que donaria un pas enrere si guanyava el "no" a la proposta de la direcció per al full de ruta sobiranista. Per a Espadaler, és "de manual" que la direcció plantegi un relleu si el seu plantejament no rebia l'aval del conjunt de la militància, però això no significava, va recalcar, que pretenguessin convertir la consulta en un plebiscit sobre el lideratge del partit.

Més reaccions

El president de Ciutadans (C's), Albert Rivera, va assegurar que Unió "fa tard" si el seu objectiu era "frenar el procés separatista que ha posat en marxa Artur Mas". Malgrat considerar que es tracta d'una "qüestió interna", Rivera va opinar que el partit liderat per Duran i Lleida feia anys que s'hauria d'haver "pronunciat" contra el procés sobiranista i presentar-se a les eleccions en solitari. "Fa anys que hauria d'haver dit prou i baixar d'aquest vaixell que va cap a les roques", va insistir Rivera, qui es va mostrar escèptic davant la possibilitat que Unió es desmarqués del procés sobiranista. "Diuen moltes coses i després en fan poques", va asseverar per afegir que la situació d'UDC era "pròpia d'una crisi interna".

"Els misteris d'Unió sempre m'han costat de resoldre" va ironitzar Rivera sobre la consulta del 14-J del partit democristià per decidir la seva postura respecte el procés sobiranista. "Tan complicada és entendre la pregunta com la posició de Duran", va afegir.