CiU i ERC aconsegueixen evitar la reprovació de les polítiques de Boi Ruiz

Les dues formacions polítiques aproven la defensa de l'actual model sanitari i només aposten per millores puntuals

20.06.2015 | 00:00

Els grups parlamentaris de CiU i ERC van aprovar ahir diverses propostes de resolució que bàsicament defensen l'actual model sanitari català i aposten per millores puntuals. Els dos grups que donen suport al Govern van aprovar les seves 16 resolucions presentades conjuntament, algunes de les quals també van rebre el suport d'altres grups. No obstant això, de les resolucions presentades per altres grups, només se'n va aprovar una del PSC, quatre de C's i cinc més presentades per diversos partits. Una que no es va aprovar va ser una de PSC, ICV-EUiA, C's i CUP que demanava la reprovació de les polítiques del departament de Boi Ruiz.
Seguint el guió previst, els dos socis de govern han aprovat, entre altres, la creació d'un grup de treball que abans de sis mesos proposarà un avantprojecte de llei de contractació de serveis sanitaris del Sistema Sanitari Integral d'Utilització Pública de Catalunya (SISCAT). També es promou una millora de la transparència en la gestió i una governança més equilibrada, amb presència dels professionals i descentralitzada al territori. Igualment es vol potenciar l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries (AQuAS) per avaluar i controlar el sistema sanitari, i es promou més control i supervisió de l'atenció privada en centres públics. D'altra banda, els dos grups van reclamar al Govern espanyol que millorés el finançament de Catalunya i en especial el de la sanitat pública. També s'insta el Govern a promoure una Llei Catalana del Medicament que prevegi la creació de la nova Agència Catalana de Medicaments.
Pel que fa a polítiques sanitàries concretes, es promou la millora en l'atenció al càncer, els infarts, les infeccions hospitalàries, la salut mental i les addiccions, les urgències, les llistes d'espera, la recerca, i també en el transport sanitari. Igualment, s'insta a detectar i millorar les desigualtats socials pel que fa a la salut.

Les crítiques
En canvi, tots els grups parlamentaris menys CiU i ERC van votar una proposta de resolució per reprovar les polítiques del Departament de Salut en considerar que havien provocat la "degradació dels serveis sanitaris i la reducció de la qualitat assistencial, l'accessibilitat i l'equitat". La proposta també considera que les polítiques en matèria de salut han precaritzat les condicions de treball dels professionals del sector sanitari i que han potenciat la "privatització, la mercantilització i la rendibilitat per sobre dels valors del servei públic universal".
El Parlament va aprovar per unanimitat garantir l'accés gratuït a la farmàcia per a nens en situació de vulnerabilitat, i d'ulleres i atenció bucodental per als menors d'edat en situació "d'especial vulnerabilitat". També volen promoure un programa de detecció i seguiment d'infants d'entre 0 i 3 anys de famílies amb dificultats, sobretot dels barris i ciutats amb major mortalitat infantil a fi de concretar-ne suport domiciliari i familiar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Catalunya


Jordi Cuixart i Jordi Sánchez.
EN DIRECTE | La jutgessa decreta presó incondicional per a Sànchez i Cuixart

EN DIRECTE | La jutgessa decreta presó incondicional per a Sànchez i Cuixart

La magistrada atén la petició de la Fiscalia per un presumpte delicte de sedició

Iceta considera «desproporcionada» la decisió d´enviar a presó Sànchez i Cuixart

Iceta considera «desproporcionada» la decisió d´enviar a presó Sànchez i Cuixart

El primer secretari del PSC recorda que ja van criticar que s'acusés de sedició els presidents de...

On votar al referèndum de Catalunya

On votar al referèndum de Catalunya

El cens universal facilita que els ciutadans puguin votar en qualsevol col·legi electoral

Rajoy substituirà sencer el Govern català si ha d´aplicar l´article 155

Rajoy substituirà sencer el Govern català si ha d´aplicar l´article 155

?L'Executiu central manté que Puigdemont tindrà temps per rectificar fins el proper dijous ?El PSC...


Dues mil persones reclamen la independència a la plaça del Vi

Dues mil persones reclamen la independència a la plaça del Vi

Una part dels concentrats van marxar fins a la Subdelegació del Govern, on van llegir un manifest...

El Govern proposa incentius fiscals per atraure empreses en una Catalunya independent i abaixar els preus de l´energia

El Govern proposa incentius fiscals per atraure empreses en una Catalunya independent i abaixar els preus de l´energia

Un document del Departament d'Economia argumenta que les companyies gaudiran d'un "marc normatiu...

Declaració d'Independència

 
Consultori

Puigdemont al Parlament

Carles Puigdemont pot declarar la independència aquesta tarda però no ha aclarit si serà simbòlica o efectiva - El Govern espanyol, amb el suport del PSOE i Cs, diu que està disposat a prendre «les mesures que calguin» per evitar que tiri endavant


Enllaços recomanats: Premis cinema