El fiscal Martín Rodríguez Sol serà el número dos de la candidatura d'Unió Democràtica a les eleccions autonòmiques del 27-S, una oferta que, va dir, li dóna «la possibilitat de participar en aquest moment històric en la primera línia de la vida d'aquest país».

El març de 2013, Martín Rodríguez Sol va dimitir com a fiscal en cap de Catalunya després que el llavors fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, li obrís un expedient per haver expressat que considerava legítim preguntar als catalans sobre el seu futur polític per mitjà d'una consulta legal, encara que immediatament negués qualsevol simpatia per l'independentisme i el seu respecte escrupolós per la legalitat. Rodríguez «Quan jo vaig apostar pel diàleg i per una consulta dins de la legalitat, la meva interpretació era molt clara: les lleis no poden ser barrera contra la llibertat, sinó que han de permetre a les persones aconseguir tot allò que poden arribar a somiar, però han d'estar al servei del bé comú», va afegir.

Rodríguez Sol va explicar que prenia aquesta decisió perquè s'està «en una cruïlla on ens estem jugant l'ésser o no ser de Catalunya com a país i com a projecte de tots».

També va reafirmar que segueixen apostant per «el diàleg, per la legalitat i amb una idea de servei al bé comú», i va dir que la legalitat també es pot modificar «perquè Catalunya tingui un encaix, que és el que es mereix, el que necessita i el que tots volem». El secretari general i cap de llista d'UDC, Ramon Espadaler, va destacar que Martínez Sol enriqueix la proposta del seu partit i aporta rigor «en un moment de complexitat, difícil i alhora atractiu».