El Govern català treu pit de la gestió dels darrers cinc anys

La Generalitat publica tres documents en els quals evalua els èxits i evita donar dades negatives

04.08.2015 | 15:51

El Govern va publicar un balanç dels cinc anys de presidència d'Artur Mas el mateix dia que se signava el decret de convocatòria de les eleccions del 27 de setembre. El balanç presentat consta de tres documents, en un dels quals l'Executiu analitza l'evolució de Catalunya durant els anys de govern convergent, entre 2010 i 2015, sobre quinze grans temes.
En els tres documents s'enumeren els mèrits del Govern, però s'obvien alguns dels problemes que ha tingut, com per exemple la polèmica privatització d'Aigües Ter Llobregat Els més destacats són les dades de l'ocupació i l'atur, l'evolució de dades econòmiques com les exportacions, el turisme o la inversió estrangera. També es fa un repàs de les principals polítiques en àmbits com l'ensenyament, la cultura, la sanitat o les polítiques socials.
Els documents de balanç fets públics pel Govern porten per títol Aixecar Catalunya. 15 temes de país. 2010-2015, Aixecar Catalunya. Balanç de legislatura i un recull del compliment del Pla de Govern.
En aquest recopilatori i valoració, l'Executiu posa especial èmfasi en els programes impulsats durant aquests anys com ara el Pla d'atenció a la cronicitat en l'àmbit de la salut, l'aposta per la Formació Professional Dual en l'ensenyament, l'impost sobre els pisos buits de les entitats financeres o l'aprovació de la taxa d'operadores d'Internet per al foment de l'audiovisual.

Millora econòmica
Entre altres dades, el Govern assegura que, des del 2013, l'ocupació "acumula 7 trimestres de creixement i l'atur 8 de reducció". L'atur, segons els documents presentats pel Govern, va registrar "24 mesos seguits de reducció interanual".
També es destaquen els "rècords" en les dades d'exportacions o en el turisme. En aquest sentit, fa referència al fet que "Catalunya va ser la regió de l'Europa continental que va crear més llocs de treball per projecte d'inversió estrangera".
En l'àmbit social, a Aixecar Catalunya es recorda que les partides socials "han arribat al 71,2% del pressupost" els anys 2014 i 2015, o que la Generalitat aporta el 83% del finançament públic de la Llei de dependència, davant del 17% que aporta l'Estat.
Pel que fa a l'administració, el document recorda que l'Executiu s'ha situat en primera posició a l'Estat en transparència, segons l'ONG Transparència Internacional, la Llei de simplificació de l'activitat administrativa o les lleis òmnibus.

Acords positius
El document també recull que en el període 2010-2015 s'han tancat acords amb altres agents com el Pacte per a la Infància a Catalunya, l'Acord pel Diàleg Social Permanent, el Pla Integral d'Atenció a les persones amb trastorn mental i addicions, el Pla de Suport al Tercer Sector, o el Pla de lluita contra la pobresa i per la inclusió social 2015-2016.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Catalunya


Mas demana Rajoy «canviar de xip» i passar del «no» al diàleg

Mas demana Rajoy «canviar de xip» i passar del «no» al diàleg

El líder del PDECat retreu als socialistes que no hagin protagonitzat el "canvi" que prometien i...

Salut començarà a administrar dilluns 1.180.000 vacunes de la grip

Salut començarà a administrar dilluns 1.180.000 vacunes de la grip

Millorar l'índex de vacunació del personal sanitari torna a ser un dels objectius de la campanya...

El Govern diu que els toros no tornaran a Catalunya, «digui el que digui el TC»

El Govern diu que els toros no tornaran a Catalunya, «digui el que digui el TC»

Tots els grups, excepte PP?i C's, fan front comú contra la sentència del Constitucional que...


Puigdemont diu que està disposat a anar a la presó pel referèndum

Puigdemont diu que està disposat a anar a la presó pel referèndum

Avisa que si fos el cas seria "una barbaritat inexplicable" - En una entrevista a Vanity Fair...

El fiscal acusa Carme Forcadell de buscar «dinamitar» la Constitució

El fiscal acusa Carme Forcadell de buscar «dinamitar» la Constitució

La Fiscalia Superior de Catalunya presenta al TSJC la querella contra la presidenta del Parlament ...

Enllaços recomanats: Premis cinema