La defensora del poble veu una «opinió» la postura de Juncker

O'Reilly assegura que advertir Catalunya amb l'expulsió de la UE «no és el posicionament oficial»

20.10.2015 | 07:23
La defensora del poble europeu, Emily O´Reilly, en una imatge d´arxiu.
La defensora del poble europeu, Emily O´Reilly, en una imatge d´arxiu.

La defensora del poble europeu, Emily O'Reilly, adverteix que «qualsevol declaració dels membres de les institucions comunitàries» sobre la independència de Catalunya només «reflecteix la seva opinió personal i no el posicionament oficial». En una carta a eurodiputats catalans, el cap de gabinet d'O'Really assegura que «els Tractats no preveuen cap procediment davant d'una potencial secessió de part d'un territori d'un estat membre» i que, per tant, les advertències de Brussel·les que una Catalunya independent quedaria fora de la UE i hauria de tornar a demanar l'ingrés són només una «opinió personal i no el posicionament oficial de la institució».
La Comissió Europea no farà un dictamen jurídic analitzant les conseqüències d'una secessió mentre el govern espanyol no li ho demani oficialment. Però els seus portaveus avisen sovint que «si una part d'un estat membre deixa de formar-ne part perquè esdevé independent, els Tractats ja no s'aplicarien al seu territori, es convertiria en un país tercer i hauria de demanar l'ingrés a la UE». «Aquest és el posicionament que l'executiu comunitari ha mantingut des del 2004, des que el va establir l'aleshores president Romano Prodi «, va insistir en plena campanya electoral del 27-S Margaritis Schinas, portaveu de Jean-Claude Juncker. La defensora del poble europeu, però, nega que es tracti del «posicionament oficial de la institució» i ho limita a una «opinió personal».
En una carta de resposta a Ramon Tremosa (CDC), Josep Maria Terricabras i Ernest Maragall (ERC-NeCat), Ernest Urtasun (ICV) i Francesc Gambús (UDC), el cap de gabinet d'O'Reilly, Aidan O'Sullivan, defensa que «qualsevol declaració efectuada per membres de les institucions comunitàries sobre les conseqüències d'una potencial declaració d'independència de Catalunya reflecteix la seva opinió personal i no el posicionament oficial de la institució». Després d'haver-ho «discutit amb els serveis legals» del Defensor del Poble Europeu, recorda que «els Tractats no preveuen cap procediment davant d'una potencial secessió de part d'un territori d'un estat membre».

Una gran preocupació
Els eurodiputats catalans havien denunciat a la defensora del poble europeu l'escàndol per la suposada manipulació d'una resposta de Juncker sobre Catalunya, a ?només cinc dies de les eleccions. «Ja sigui un cas d'error humà o algun altre tipus d'interferència al més alt nivell, aquest fet hauria de ser de gran preocupació», havien lamentat. Tremosa, Terricabras, Maragall, Urtasun i Gambús li havien demanat una reunió, també per fer-li arribar les queixes de «desenes de milers de ciutadans catalans que viuen a la UE i que no van poder votar el 27-S» per culpa de la «mala pràctica de l'administració espanyola i la reconeguda manca d'esforç del govern espanyol per resoldre aquest problema».
La irlandesa O'Reilly els denega, «de moment», l'entrevista i no veu «motius suficients per obrir una investigació» sobre les seves queixes. El seu cap de gabinet al·lega que el dret de vot dels catalans a l'estranger «sembla ser una qüestió estatal, fora del mandat» del Defensor del Poble Europeu. O'Reilly reconeix «estar al corrent» de la doble resposta de Juncker sobre la independència, però demana als eurodiputats que abans dirigeixin la seva protesta a la pròpia Comissió Europea. O'Really «vol sempre mantenir fortes relacions amb els eurodiputats» i s'ofereix a «contactar els estats membres afectats per discutir» el que calgui, afegeix.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Catalunya


El TSJC acorda investigar Forcadell per desobediència al Constitucional

El TSJC acorda investigar Forcadell per desobediència al Constitucional

Un funcionari ha lliurat la notificació aquest dimarts a la presidenta del Parlament, que té tres...

L´edil de Vic citat per ´sedició´ decideix no acudir a l´Audiència

L´edil de Vic citat per ´sedició´ decideix no acudir a l´Audiència

Joan Coma (CUP) demana als Mossos d'Esquadra que si el jutge ordena que el detinguin no ho acatin ...

L´Ajuntament de Barcelona ordenarà el precinte del CIE de la Zona Franca

L´Ajuntament de Barcelona ordenarà el precinte del CIE de la Zona Franca

Els 37 interns abandonen una vaga de fam iniciada diumenge per demanar la seva llibertat i...


«I´m a catalan». Avui fa 45 anys de l´històric discurs de Pau Casals a l´ONU

«I´m a catalan». Avui fa 45 anys de l´històric discurs de Pau Casals a l´ONU

El 24 d'octubre de 1971, les Nacions Unides van lliurar la Medalla de la Pau al músic català

El PSC fixarà la seva posició sobre la investidura el pròxim dimarts al Consell Nacional

El PSC fixarà la seva posició sobre la investidura el pròxim dimarts al Consell Nacional

La decisió marcarà l'estat de les relacions entre el PSOE i el PSC

Enllaços recomanats: Premis cinema