Un 76% dels catalans creu que la justícia no ha de resoldre els problemes polítics

Una majoria del 82% dels enquestats considera que «els diputats han d'obeir en tot moment la voluntat del poble»

24.09.2016 | 01:05

CENTRE D'ESTUDIS D'OPINI"La segona enquesta de l'any "mnibus de la Generalitat realitzada pel CEO al juny passat ofereix respostes
a preguntes ben diverses i de diferents àmbits. Entre aquestes, l'aval d'un 62,5% dels catalans a les «ambaixades» del Govern o el rebuig d'una majoria del 75,8%?a la politització de la Justícia. També es constata l'ús del castellà com a llengua més habitual entre els 1.200 enquestats

La Generalitat ha volgut consultar a la ciutadania diverses qüestions relacionades amb set grans àmbits en l'última enquesta "mnibus del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) publicada ahir. Entre aquestes, una de clara i molt relacionada amb esdeveniments actuals en la tensa relació entre Catalunya i la resta de l'Estat:?«Es fa un mal ús de la justícia quan aquesta s'utilitza per resoldre problemes polítics i de confrontació política?». En la resposta un 75% dels catalans rebutja la politització de la Justícia (un 45,8 hi està d'acord i un 30% molt)?mentre que un 11,2% està en desacord amb l'afirmació i a un 6,8% li és igual.
En total, per realitzar l'enquesta s'han fet 1.200 entrevistes i s'han plantejat preguntes molt diverses. En el primer bloc, anomenat «Territori i Catalunya», un 54,7%? dels enquestats considera que el Govern de la Generalitat sí que ha de tenir una política d'acció exterior pròpia en contra del 30,7% que pensen totalment l'oposat. Un 14,7% o no ho sap o no contesta.
En la mateixa línia, un 62,5% dels catalans considera que és pertinent que la Generalitat desenvolupi la xarxa de delegacions a l'exterior per incrementar les inversions, exportacions i per tenir veu pròpia al món. Un 25,9% està en contra de les anomenades «ambaixades». A banda, un 63,8% creu que Catalunya ha de tenir veu pròpia davant les institucions europees sobre els temes que la Generalitat té competències.
En l'apartat de «Seguretat i Justícia», a banda de la politització judicial, es fan altres preguntes. Per exemple, si la competència de l'Administració de Justícia (ara compartida amb l'Estat) fos només de la Generalitat, menys d'un 50% (un 49,4%) creu que milloraria el funcionament de la Justícia i un 20,4%?creu que no i un 12,9 ni hi està d'acord ni en desacord. En una altra pregunta, un 58,5% està d'acord que l'estada d'un intern a la presó s'ha d'apropar al màxim possible a la vida fora per afavorir la reinserció una vegada hagi complert la condemna de l'individu.
En l'apartat de «Societat», un 81% és favorable a reforçar l'ensenyament de la llengua catalana a les persones immigrades i un 71,6% troba bona o molt bona el nivell de convivència amb aquestes persones immigrades que viuen a Catalunya. En aquest mateix apartat de societat, es fa una pregunta clara:?«Els diputats han d'obeir en tot moment la voluntat del poble?». Un 82% creu que sí (un 49,7% hi està d'acord i un 32,3% molt d'acord). Un 68,3%?creu que el poble, i no els polítics, haurien de ser qui prengui les decisions polítiques més importants, i una aclaparadora majoria del 88,5% coincideix amb què «els representants polítics parlen molt i fan poc».
En aquest apartat també es fan altres preguntes amb respostes com que un 53,6%?coneix alguna persona jove del seu entorn que ha hagut de marxar a treballar a l'estranger en els últims d0s anys.
Sobre la «llengua», es posa xifra a una realitat coneguda. Un 42,3% considera el castellà com a llengua pròpia, un 29,5% té el català com a llengua pròpia i un 20,5% les dues per igual. A més, un 45,5% dels enquestats té el castellà com a llengua d'ús habitual, contra el 27,9% que parlen el català més sovint i un 21,9 totes dues per igual. Sobre la identitat, un 41,9% se sent tan espanyol com català, un 19,3% més català que espanyol, un 14,4% només català, 8,8% només espanyol, un 5,3%?més espanyol que català la resta no ho sap o no contesta.
En l'apartat de «Treball i Ocupació», un 57,4% no acceptaria una feina amb un salari inferior per tenir uns horaris més adaptats a les seves necessitats personals (un 39% sí que ho acceptaria). Sobre «Medi Ambient», es constata que un 89,2%?ja practica hàbits per reduir consum d'aigua (com tancar l'aixeta mentre es renta les dents). Tot i això, a la cisterna del vàter, un 67,9% admet que no utilitza cap dispositiu d'estalvi d'aigua. A banda, un 66,5%?fa servir alguna mesura per a l'estalvi i l'eficiència energètica a casa seva.
Finalment, sobre «Salut», un 73,4%?està d'acord que la seva infermera del CAP prescrigui medicaments, un 55,4% preferiria ser atès per qualsevol metge i no el de capçalera si l'atenen abans de 48 hores. A més, un 46,3% destinaria els recursos en Salut a reduir el temps de les llistes d'espera, seguit de millores en els equipaments sanitaris (un 25,5%) i finalment, entre altres, un 86,2% avala que la regularització dels clubs de cànnabis per disminuir els problemes associats al seu ús.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Catalunya


Tardà: ´És setmana de passió i mort de Sánchez i de resurrecció de Rajoy´

Tardà: ´És setmana de passió i mort de Sánchez i de resurrecció de Rajoy´

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha assegurat avui que aquesta setmana de debat...

Ratifiquen la nova «Ortografia» que redueix a 15 el nombre d´accents diacrítics

Ratifiquen la nova «Ortografia» que redueix a 15 el nombre d´accents diacrítics

La institució defensa que es tracta d'una proposta "enraonada" i que s'ha acordat "per consens"

El TSJC acorda investigar Forcadell per desobediència al Constitucional

El TSJC acorda investigar Forcadell per desobediència al Constitucional

Un funcionari ha lliurat la notificació aquest dimarts a la presidenta del Parlament, que té tres...


L´edil de Vic citat per ´sedició´ decideix no acudir a l´Audiència

L´edil de Vic citat per ´sedició´ decideix no acudir a l´Audiència

Joan Coma (CUP) demana als Mossos d'Esquadra que si el jutge ordena que el detinguin no ho acatin ...

L´Ajuntament de Barcelona ordenarà el precinte del CIE de la Zona Franca

L´Ajuntament de Barcelona ordenarà el precinte del CIE de la Zona Franca

Els 37 interns abandonen una vaga de fam iniciada diumenge per demanar la seva llibertat i...

Enllaços recomanats: Premis cinema