El director general d'Afers Multilaterals i Europeus del Departament d'Exteriors de la Generalitat, Manuel Manonelles, va enviar el passat 29 d'agost una carta dirigida als dos representants dels organismes dedicats als Drets Humans de l'Organització de les Nacions Unides (ONU) i del Consell d'Europa per denunciar la "persecució" que assegura que pateixen representants polítics i electes a Catalunya arran del procés participatiu del 9-N i del procés sobiranista.

Tal i com va publicar La Vanguardia Digital i van confirmar fonts del departament, la missiva es va enviar des del Govern en compliment d'una moció aprovada per la comissió de Justícia del Parlament, que demanava a l'executiu reclamar empara als organismes internacionals de drets humans. La situació política i judicial de polítics com l'expresident Artur Mas, i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega, va motivar aquella resolució parlamentària que ara s'ha vist traduïda en carta a l'ONU i el Consell d'Europa.

La missiva, que no va signada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ni pel conseller d'Exteriors, Raül Romeva, a més de la "persecució" dels polítics catalans sobiranistes, la carta també denuncia el "caràcter antidemocràtic de les institucions judicials espanyoles i la vulneració evident dels drets fonamentals i polítics dels catalans".

La missiva també aprofita per comunicar als alts càrrecs dels Drets Humans la resolució de la comissió de Justícia del Parlament on es va "reprovar el fiscal en cap de l'Audiència Nacional, Javier Zaragoza, per la circular amb la que es dóna instruccions de persecució dels càrrecs electes catalans".

El ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, va qualificar com a "ridícul" que el Govern enviés una carta a l'ONU i al Consell d'Europa denunciant la persecució de polítics, ja que l'estat espanyol, que és membre del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, "se'l reconeix com una gran democràcia". Fernández Díaz va exposar que el fet que un dirigent d'una institució tant important com és la Generalitat enviï una carta denunciant que s'estan violant drets humans i que s'està perseguint per exercir drets democràtics "és una broma" que deixa els catalans "en molt mal lloc".

Paraules que va contestar el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, dient que "l'absurd és plantejar amb caràcter judicial i de persecució constant un debat polític". Romeva va destacar que la carta enviada "no és res més que una transmissió de les conclusions" d'un posicionament del Parlament de Catalunya.