L'Agència de Salut Pública de Catalunya juntament amb l'Institut Català de l'Acollida i de l'Adopció (ICAA) i els hospitals Clínic, Sant Joan de Déu i Vall d'Hebron estan estudiant quants nens estan afectats per Trastorns de l'Espectre de l'Alcoholisme Fetal (TEAF), i específicament entre els nens adoptats de l'Europa de l'Est.

L'objectiu de l'estudi és «identificar i donar resposta a les necessitats a nivell social i de salut de les persones afectades», segons va informar el Departament de Salut, que es va sumar al Dia Internacional per a la Prevenció dels Trastorns de l'Espectre de l'Alcoholisme Fetal que es va celebrar ahir.

Els TAF són alteracions produïdes pel consum d'alcohol per part de la mare durant l'embaràs i poden provocar discapacitats físiques i cognitives, així com problemes de conducta i d'aprenentatge en els nens.

Els metges van alertar que hi ha una relació directa entre el consum d'alcohol durant l'embaràs i els efectes adversos en la gestació i en el desenvolupament fetal del nadó. Segons els especialistes, els nounats que han estat exposats poden tenir més risc de patir síndrome d'abstinència, mort sobtada del lactant, infeccions, defectes congènits, problemes d'aprenentatge i comportament i, també, presentar, en les exposicions més greus, els trastorns de l'espectre de l'alcoholisme fetal, que inclouen la síndrome de l'alcoholisme fetal. Aquest risc augmenta en funció de la dosi i el moment del consum, sobretot si es fa en els primers tres mesos de la gestació.