Unes 450.000 persones s'han inscrit per participar avui en la manifestació de la Diada de Catalunya al centre de Barcelona, organitzada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), segons informava avui l'entitat a RAC1. La plaça de Catalunya i la confluència entre el Passeig de Gràcia i el carrer Aragó van començar a acollir els primers preparatius de la marxa. Una trentena d'operaris treballaven ahir des de primera hora a plaça Catalunya en la construcció de l'escenari principal, mentre que a la tarda es va instal·lar una gran pantalla per seguir els parlaments que es faran durant l'acte. A la cantonada entre Passeig de Gràcia i Aragó també van treballar diversos grups d'operaris muntant les estructures que permetran acollir fotògrafs i càmeres de televisió.

La Diada a Barcelona

A banda de la manifestació convocada a les quatre de la tarda en els trams corresponents, a les cinc es desplegaran a Barcelona quatre grans pancartes amb un «sí» dibuixat. A les 17.14 h, un cop desplegades les pancartes, hi haurà parlaments a la plaça de Catalunya i, a continuació, es farà un homenatge a les 16 víctimes dels atemptats terrorista del 17 d'agost a Barcelona i Cambrils. Un cop acabi la manifestació, aproximadament a dos quarts de set, es podrà gaudir de cinc concerts a l'Arc de Triomf que posaran el punt final a la Diada.

Segons l'ANC més de 2.500 voluntaris treballaran al llarg de la jornada d'avui a peu de carrer. Segons l'Assemblea Nacional Catalana s'han preparat 1.800 autocars per desplaçar els manifestants d'arreu de Catalunya fins a Barcelona.

Com a acte previ, la caserna de la Guàrdia Civil de Travessera de Gràcia va tornar a ser escenari d'una acció reivindicativa de l'esquerra independentista. En aquesta ocasió, de la mà de les Assemblees de Joves per la Unitat Popular (AJUP) que van portarfins a les dependències d'aquest cos de seguretat diverses maletes i bosses de viatge. Exhibint una pancarta a la mateixa entrada de la caserna on es podia llegir «Que se'n vagin», els joves de l'esquerra revolucionària van escenificar la seva manera de «convidar» el cos de seguretat a què marxi dels Països Catalans. L'acció es va emmarcar en la campanya «Un Sí Revolucionari», i va servir per escalfar motors per la Diada, que se celebra avui, i la convocatòria del referèndum de l'1 d'octubre.

Actes a Girona

A Girona també hi haurà al llarg de la jornada d'avui un conjunt d'actes per celebrar la diada. Per començar, a les onze del matí, a l'Auditori Josep Irla se celebrarà un acte conjunt de l'Ajuntament de Girona, la Diputació i la Generalitat. A la mateixa hora al Cul de la Lleona hi haurà un esmorzar popular i una cercavila que finalitzarà a les dotze a la plaça del Vi amb la lectura d'un manifest, un acte organitzat per Òmnium Gironès, l'Ateneu 24 de juny, la Fundació les Voltes, el Casal Independentista i l'Ateneu d'Acció Cultural (ADAC).

Des de Girona es desplaçaran més de 300 autocars que transportaran gairebé 20.000 persones de la demarcació de Girona fins a la capital catalana. Cal recordar, però, que aquesta xifra correspon només a les persones que es desplaçaran amb autobús. Segurament n'hi haurà moltes altres que ho faran amb altres serveis de transport públic (com els trens mitja distància o Rodalies) o amb transport privat. Divendres l'ANC tenia comptabilitzats 268 autobusos: 43 de l'Alt Empordà, 36 del Baix Empordà, 36 de la Garrotxa, 67 del Gironès, 66 de la Selva i 20 del Pla de l'Estany (segons l'organització de l'ACN el Ripollès i la Cerdanya corresponen a una altra demarcació).

Els Mossos d'Esquadra aconsellen que per accedir a la manifestació de Barcelona de manera segura es consulti la informació oficial i es coneguin les sortides d'emergència. Tanmateix demanen que si es va amb nens, se'ls posi una polsera identificativa per si es perden.