El cap de llista de JuntsxCat, Carles Puigdemont, no renuncia a ser investit president de la Generalitat i defensa així que pugui governar des de Brussel·les: «Segur que no podria fer-ho des de la presó», va assegurar en referència a l´exvicepresident Oriol Junqueras.

«A la presó no em podria entrevistar ni dirigir-me a la gent, escriure i rebre gent; moltes de les coses que faig», va explicar en una entrevista en Catalunya Ràdio. Per a ell, «l'única manera de seguir fent-ho és amb llibertat i seguretat, que és el que garanteix que polítiques públiques es puguin desenvolupar. Si he de triar entre ser presidiari i ser president, trio ser president», va dir.

Sense desvelar les fórmules que negocien amb ERC per ser investit, va reivindicar que els catalans van votar en les eleccions per restituir el Govern, i en preguntar-se-li què passaria si el Rei no signés el seu possible nomenament, en aquest cas «el problema el té el Rei».

«Si el Parlament em ratifica com a president, el cap de l'Estat no té cap dret a subvertir el mandat legal i constitucional», va dir Puigdemont, que es va escudar en les noves tecnologies per argumentar que podrà governar des de Bèlgica i reunir-se amb el Consell Executiu, malgrat admetre que no són les condicions de normalitat que voldria.

JxCat està estudiant quines implicacions «polítiques i judicials» pot tenir la «immunitat» que tenen els diputats del Parlament. Segons l'article 57 de l'Estatut, els membres de la cambra catalana «gaudeixen d'immunitat» i no poden ser detinguts «si no es en cas de delicte flagrant».

El diputat de JxCat Eduard Pujol va defensar que aquest dret no és un «caprici» i la diputada Elsa Artadi va afegir que tots els diputats que estan a Brussel·les o a la presó han de poder gaudir d'aquesta «immunitat» i va considerar que ja són diputats des de la constitució de la cambra catalana. Artadi també va assegurar que el president del Parlament, Roger Torrent, els va traslladar la seva voluntat de reunir-se amb el president Carles Puigdemont en el marc de la normalitat institucional. Així ho va dir després de trobar-se amb Torrent en la ronda de contactes de cara a la legislatura.

Serret i Comín, vot delegat

Els diputats d'ERC en el Parlament Meritxell Serret i Toni Comín van registrar ahir una petició a la Mesa del Parlament per poder delegar el seu vot en un altre diputat en el ple d'investidura. Serret i Comín se sumen als diputats de JuntsxCat Carles Puigdemont, Lluís Puig i Clara Ponsatí, que aquest dijous també van sol·licitar poder delegar el seu vot, va explicar el diputat d'ERC Raül Romeva en el Parlament. D'aquesta manera, els cinc diputats electes que són a Brussel·les ja han demanat poder participar delegadamente en la votació per investir el pròxim president de la Generalitat de Catalunya.