Mesa ampliada i la Junta de Portaveus van abordar la petició de Cs de crear una Comissió d'Investigació «d'espionatge polític», però no es va inadmetre per defecte de forma.

Les mateixes fonts van explicar que, per una reforma en el reglament de la passada legislatura, els grups han d'incloure en la sol·licitud de comissió un esbós del pla de treball, que després es concreta en la mateixa comissió: «No complia els requisits del Parlament per fer la sol·licitud. S'ha inadmès i la tornaran a presentar».

L'ordre del dia de la Mesa no incloïa la reforma de la Llei de Presidència que va registrar JxCat, després que els lletrats del Parlament emetessin un informe aquest dilluns en què veu viable que la Mesa tramiti la reforma, perquè la iniciativa ja no contradiu les mesures cautelars del TC, ara que Carles Puigdemont (JxCat) va renunciar a la seva investidura.

La majoria en la Mesa no va voler abordar la creació de les comissions no legislatives que es poden impulsar abans de la formació d'un Govern perquè, segons les mateixes fonts, la majoria independentista ha afirmat que «la investidura està a prop».

«Espiar i perseguir adversaris»

El diputat del PP en el Parlament Alejandro Fernández va reclamar aquest dimarts la necessitat de crear una comissió d'investigació en el Parlament per saber si a Catalunya s'ha «espiat i perseguit adversaris polítics».

«Aquells que més han presumit de ser demòcrates resulta que havien muntat una autèntica Stasi a Catalunya per espiar i perseguir adversaris polítics. És d'una gravetat extraordinària», va alertar en roda de premsa després que la Mesa de la Cambra hagi rebutjat una sol·licitud de Cs per crear aquesta comissió per defecte de forma. Per això, Fernández va explicar que el PP demanarà a Cs una reunió, en la qual també vol que participi el PSC, per elaborar conjuntament, «de manera eficaç i sense precipitar-se» un pla de treball per impulsar aquesta comissió de manera efectiva.

Va assegurar que, al seu parer, C's es va precipitar presentat ara la sol·licitud i ha avisat que, si no ho fan, la comissió pot ser «contraproduent», ja que podria acabar bloquejada per altres partits o que, en ser un tema que està judicialitzat, algunes de les persones investigades no puguin donar informació en la comissió.

El PDeCAT va negar ahir que l'objectiu del procés sobiranista català fos tapar la corrupció del 3% que va afectar l'antiga CDC i ha remarcat que el seu partit ja va pagar «políticament i àmpliament» per aquest cas.

Així ho va posar de manifest el portaveu del PDeCAT al Congrés, Carles Campuzano, preguntat per les informacions de notes dels Mossos d'Esquadra que vinculen l'aposta pel procés independentista amb el cas 3% que afectava a CDC, anterior marca del partit.

«Considerar que el que ha succeït a Catalunya durant aquests anys té alguna cosa que veure amb els problemes que pogués haver tingut CDC és demostrar un profund desconeixement de quina és la societat catalana», va assenyalar Campuzano.

L'independentista català considera que el seu partit ja va pagar «àmpliament» totes les qüestions que sobre el 3% han afectat l'antiga CDC.