El ple de l'Ajuntament de l'Escala aprovarà, la setmana vinent, els pressupostos per al 2009, que són de 16 milions d'euros, un 2,5% més respecte els de l'any passat. L'alcalde, Estanis Puig (PSC), els ha qualificat d'"austers" i de "contenció" davant la crisi de la construcció que farà que l'Ajuntament ingressi 100.000 euros en llicències d'obres, un 60% menys respecte l'any passat i un 80% menys en relació al 2007. Una de les partides més importants serà la de polítiques d'ajudes socials, segons l'Ajuntament, que es tripliquen amb un total de 397.000 euros. Pel que fa les taxes, l'aigua puja un 4,5% i les escombraries un 9%.

L'equip de govern de l'Escala ha elaborat uns pressupostos d'"austeritat". Per això, un dels capítols que es congelen serà el de personal. Així, aquest només s'apujarà un 0,33% a diferència d'altres exercicis on la mitjana era d'un increment del 10%. També hi haurà una reducció del 25% de les aportacions als partits polítics i es congelaran les retribucions d'alts càrrecs. Per contra, es tripliquen les polítiques d'ajudes socials a través de bonificacions. Es destinaran 397.000 euros.

En l'apartat de les inversions, la previsió és que aquest 2009, l'Escala ingressi 100.000 euros en llicències d'obres, un 60% menys que l'any 2008 i un 80% menys que el 2007.

Una nova escola bressol

Pel que fa les inversions, l'Ajuntament manté la seva voluntat inversora amb una partida de 4,3 milions d'euros pels projectes de construcció de l'escola bressol, la rehabilitació de la biblioteca, la restauració i museïtzació de l'Alfolí de la Sal, el centre de BTT, la segona fase del centre Camps dels Pilans i de la ronda del Pedró i l'asfalt de carrers, entre d'altres.

En l'apartat d'ordenances i taxes, s'incrementaran un 4,5% els impostos directes com l'IBI, IAE, les plusvàlues i l'impost de vehicles de tracció mecànica. En canvi, el de llicències d'obres (ICIO) es congelarà. Les taxes, com ara l'aigua, pujaran un 4,5% mentre que la d'escombraries, un 9% a causa de l'inici de l'amortització de la planta de transferència.