C.CATALUNYA
Llagostera - Girona acaben 0-0. Es decidirà als penals

La muralla medieval de Castelló pateix despreniments de pedres

Cultura es compromet a treballar per fer una actuació "d'urgència"

13.11.2008 | 01:00
Un dels trams, al portal de la Gallarda, amb la part baixa descalçada.
Un dels trams, al portal de la Gallarda, amb la part baixa descalçada.

La torre de la muralla de Castelló d'Empúries ha patit darrerament despreniments de carreus de grans dimensions i molts punts de la muralla pateix esllavissades del subsòl. El greu estat de deteriorament en molts dels trams de l'estructura ha obligat l'Ajuntament a advertir el Departament de Cultura de la Generalitat, que abordarà com fer front a una intervenció per consolidar-la.
L'Ajuntament ha elaborat un informe de l'estat de tota la muralla, que està declarada Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). En primer lloc recull que el tram del Rec del Molí, des de la Farinera fins al Portal de la Gallarda, presenta "diverses parts greument erosionades en l'alçat vertical del mur". Les àrees pateixen una avançada erosió del material que forma part del talús que necessita una "completa i urgent consolidació".
Adverteixen que cal tenir en compte que el subsòl, pràcticament de tot el terme, és argilós, actua de fonament de la muralla i el que està en contacte amb l'aigua del rec "fa temps que pateix petites però constants esllavissades, les quals arrosseguen parts considerables del material i dels carreus que formen part de la muralla, tal com es pot comprovar a simple vista". Segons l'Ajuntament, això s'accentua pel fet que el rec es buida i es torna a omplir sovint i causa moviments i oscil·lacions de la pressió de l'aigua al material que actua de fonament.
Un altre punt afectat és la muralla al Palau dels Comtes amb un "complet i avançat estat d'erosió en general de tota la part conservada". La paret de l'edifici del Palau presenta, en aquest moment, "diverses sortides d'aigua d'instal·lacions de calefacció o d'aire condicionat, o bé dels serveis públics de l'Ajuntament".
Una de les sortides constants d'aigua ha ocasionat ja el despreniment de part del material del mur a la part inferior. Tot i això, una de les zones d'aquest tram de la muralla amb un estat més greu, segons l'Ajuntament, és la torre on han caigut els carreus i es creu que altres peces es podrien despendre en qualsevol moment.

Visita tècnica
Després de valorar l'estat de la mura medieval, l'Ajuntament, a través del Centre de Recerca i Difusió de la Història Local, es va adreçar al Departament de Cultura de la Generalitat. Ahir el director dels serveis territorials, Miquel Sitjar, va visitar la muralla acompanyat d'arqueòlegs i representants municipals i va manifestar que cal una intervenció urgent per evitar que continuï el seu deteriorament. De moment es buscarà el finançament per abordar aquesta actuació, tot i les limitacions pressupostàries.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Un de cada quatre càncers diagnosticats a les dones gironines és de mama

Un de cada quatre càncers diagnosticats a les dones gironines és de mama

La detecció precoç i les millores en el tractament fan pujar la supervivència a la malaltia fins...

Busquen una dona de Cervià desapareguda al Pla de l´Estany

Busquen una dona de Cervià desapareguda al Pla de l´Estany

La dona va ser vista per darrer cop ahir al matí a Camós quan anava a mercat a Banyoles

L´Oncobike reunirà uns 300 ciclistes en 51 equips

L´Oncobike reunirà uns 300 ciclistes en 51 equips

La segona edició de la prova solidària recaptarà uns 25.000 euros per a millorar un dels...

Simulacre d´incendi al parc hospitalari de Salt

Simulacre d´incendi al parc hospitalari de Salt

Es van evacuar unes 35 persones entre professionals i persones ingressades, moltes amb mobilitat...

Jornada sobre la responsabilitat social en salut

Jornada sobre la responsabilitat social en salut

Més de 150 infermeres d'arreu de catalunya es van reuinir ahir a Girona en la jornada «Salut,...

Declaració d'Independència

 
Consultori

Puigdemont al Parlament

Carles Puigdemont pot declarar la independència aquesta tarda però no ha aclarit si serà simbòlica o efectiva - El Govern espanyol, amb el suport del PSOE i Cs, diu que està disposat a prendre «les mesures que calguin» per evitar que tiri endavant


Enllaços recomanats: Premis cinema