L'anterior govern de Mont-ras, format per Acord Municipal per Mont-ras i el PSC, va traslladar a la Generalitat la concessió de tres llicències de parcel·lació que el darrer mandat va concedir el govern de CiU, partit que va recuperar l'alcaldia el dimarts de la setmana passada. El govern que va denunciar les llicències estava encapçalat per Mercè Català i argumenta que la tramitació per al desenvolupament del sector afectat es va fer incorrectament. És a dir, es va concedir llicència de parcel·lació quan s'hauria d'haver tirat endavant mitjançant un pla especial i un projecte d'urbanització. Aquest diari va intentar posar-se en contacte ahir a la tarda amb l'alcalde de Mont-ras quan es van concedir aquestes llicències, Manel Montalbán, que és de nou el batlle del municipi després de la moció de censura del passat dia 18 de novembre.

La denúncia es remunta a la junta de govern local del 7 de maig de l'any passat quan Mont-ras estava governada per Convergència i Unió. En aquesta sessió de l'executiu municipal es va aprovar en el punt tercer la llicència de parcel·lació per a les tres finques que conformen l'unitat d'actuació número 9 de les Normes Subsidiàries de Mont-ras, situada entre els carrers Migjorn i dels Magraners. Es tracta de les finques registrals 2002, 2003 i 2068.

D'acord amb el text de l'acte d'aquella sessió, "vistos els informes tècnics i jurídics", es va aprovar el projecte presentat pels promotors.

Més d'un any després, en la junta de govern local del passat 20 d'octubre, es va aprovar l'obertura de l'expedient per revisar d'ofici aquestes tres llicències concedides. Qui ho va sol·licitar era l'equip de govern successor del de CiU i ho justifica per l'incompliment de les Normes Subsidiàries ja que estableixen que "les unitats d'actuació s'hauran de desenvolupar mitjançant Pla Especial i projecte d'urbanització, concretant-se en el Pla Especial els espais lliures, vials i zones d'equipaments, així com els paràmetres reguladors de l'edificació".

Així, l'acte recull que "atès que les llicències de parcel·lació de referència s'atorgaren prescindint totalment i absolutament del procediment legalment establert per desenvolupar la unitat d'actuació núm. 9 i, essent contràries a l'ordenament jurídic, atribueixen drets i facultats als particulars mancant els requisits essencials per a la seva adquisició", i "vistos els informes de l'arquitecte municipal i de Secretaria", es va aprovar l'expedient i enviar-lo a la Comissió Jurídica Assessora de Catalunya perquè es pronunciï sobre la legalitat de les llicències.

Moció de censura

Trametre-ho a la Comissió es va acordar 17 dies abans que CiU presentés juntament amb la regidora no adscrita, Anna Ruiz, la moció de censura -el 6 de novembre-, i el canvi de govern es va efectuar el passat dia 18. Aquest divendres, segons va comunicar ahir al matí Manel Montalban, tindrà lloc el ple extraordinari de constitució del nou equip de govern de Convergència i Unió.