"Si obrint les ostres et talles amb el ganivet, aquest proper Cap d'Any podries acabar la festa a l'hospital de Quimper. Necessitem la teva firma perquè això no passi". Ho llegia, fa pocs mesos, en una pancarta penjada a Concarneau, un poble de 15.000 habitants situat a 35 quilòmetres de Quimper, la capital d'un districte de la Bretanya francesa. Protestaven per la supressió dels serveis d'urgències nocturns d'una pila de pobles i viles "petites" i la seva centralització. Palesava, d'una banda, el senyal que a França també han arribat les vaques flaques i de l'altra, una veritable contradicció pel que fa a l'atenció mèdica urgent: conciliar distància amb immediatesa, rapidesa i eficàcia. Ja coneixeu la dita: Quan vegis afaitar la barba del teu veí, posa la teva a remullar.

Segons informacions que em fan arribar companys ben connectats amb teòrics i gestors de l'ICS (Institut Català de la Salut), durant els propers tres anys s'impulsarà i reorganitzarà la regió sanitària Alt Maresme-Selva Marítima. Això, simplificant les coses, pot comportar: la desaparició de l'hospital Sant Jaume de Calella i el Comarcal la Selva de Blanes com a centres hospitalaris strictu sensu (es convertirien en sociosanitaris, centres de crònics i/o de cirurgia freda), la construcció d'un nou hospital supracomarcal que doni servei des de Calella fins a Tossa i, també, la construcció i posada en marxa d'un CUP, un centre d'urgències de primària (únic) per donar cobertura a tota la regió sanitària.

M'expliquen que alguns municipis ja han començat a postular-se, oferint terrenys i facilitats per acollir les instal·lacions del nou hospital i el nou CUP. Caldrà seguir atentament, doncs, quins i amb quins criteris s'escolleixen els emplaçaments d'aquests serveis si tota aquesta nova i fantàstica planificació tira endavant. Podria acabar succeint que, a la nit, algú es fracturi un braç a Tossa i després de passar pel (hipotètic) CUP instal·lat a Palafolls acabi a l'hospital supracomarcal (també hipotètic) de Pineda. O que un nen de Malgrat amb convulsions hagi de desplaçar-se fins a Lloret per solucionar el problema. Sense comentaris.