Gairebé tots els peixos de l'Estany de Banyoles són d'espècies exòtiques i han destrossat l'ecosistema natural. El 98% dels peixos són al·lòctons i estan formant un ecosistema depredador que evita que les espècies es regenerin per naturalesa. La majoria d'espècies que hi ha actualment són carnívores i s'alimenten d'altres peixos en comptes d'algues. Això està provocant que les algues estiguin colonitzant l'Estany i, paral·lelament, que les espècies es vagin eliminant les unes a les altres. Per evitar que en un futur "no gaire llunyà" desapareguin tots els peixos, el Consorci de l'Estany està engegant un projecte cofinançat per Europa que vol eradicar les espècies al·lòctones i restaurar la fauna natural.

El president del Consorci de l'Estany i alcalde de Porqueres, Salvador Ros, va explicar ahir que les espècies autòctones de l'Estany "pràcticament han desaparegut" perquè les exòtiques han anat guanyant terreny. Aquesta situació pot derivar en un "problema" perquè d'unes espècies de peixos herbívors ha passat a haver-hi exemplars d'espècies carnívores que es mengen les unes a les altres.

Fins a arribar a l'aigua potable

Paral·lelament, l'increment d'aquest tipus de peixos està fent que desapareguin els que s'alimenten d'algues i, per tant, les algues estan colonitzant l'Estany en zones on fins ara no n'hi havia. Si no s'atura el procés, a llarg termini aquesta situació pot acabar afectant la qualitat de l'aigua de l'Estany, el sistema d'abastament d'aigua potable més important de la zona.

Per aquest motiu, Banyoles i Porqueres, sota el paraigua del Consorci de l'Estany, han decidit presentar un projecte que busca eradicar o fer disminuir la presència d'aquestes espècies al·lòctones i, alhora, repoblar les espècies autòctones. La Comissió Europea l'ha aprovat com a projecte "Life" i, per tant, cofinançarà aquest estudi que s'allargarà durant quatre anys.El tret de sortida serà l'1 de gener del 2010 i s'allargarà fins a finals del 2013. La Comissió Europea aportarà la meitat d'1.020.352 euros que s'hi destinaran. La resta dels diners vénen dels ajuntaments, la Diputació de Girona i Medi ACA.

Trampes i pesca selectiva

Posar trampes o fer pesca selectiva seran alguns dels sistemes que es posaran en pràctica durant aquest temps per intentar eradicar les espècies exòtiques i recuperar la fauna i la flora naturals de l'Estany i les rieres de l'entorn. Per tant, serà un projecte que es durà a terme a tota l'àrea. A més, el projecte "Life, Millora dels hàbitats i espècies de la Xarxa Natura 2000 a Banyoles: un projecte demostratiu", inclou una vessant d'anàlisi i una altra de divulgativa, de referència per a altres casos.

Es tracta del segon projecte "Life"que es fa a l'entorn de l'Estany tot i que en l'última convocatòria l'actual projecte no va ser acceptat. Després d'algunes modificacions, finalment ha entrat al llistat i es podrà tirar endavant l'experiència.