Les autoescoles de la demarcació de Girona han vist com, en els darrers sis mesos, el seu volum de negoci ha caigut més de la meitat a causa de la crisi. Els propietaris d'autoescoles copsen que el carnet ja no esdevé imprescindible, principalment en el col·lectiu dels joves, que decideixen esperar un o dos anys més per treure-se'l. Aquest fet ha comportat una afectació tant en els exàmens de cotxe com en els de motocicleta, que a banda de ser més difícils ara, també són més cars. El resultat es xifra en una reducció del 70% de les proves realitzades.

Ara un carnet de cotxe pot costar, com a mínim, 1.200 euros. Si fins ara tots els joves acostumaven a córrer a l'autoescola després de fer els 18 anys, els propietaris d'aquests negocis han notat, en els primer sis mesos de l'any, un canvi en aquest col·lectiu i molts prefereixen esperar un o dos anys a treure-se'l, va ?explicar el president de l'Associació d'Autoescoles de Girona, Joan Sala.

Ell mateix va explicar que en general "la gent vol la teòrica ràpid, fent testos o preparant-se l'examen per lliure, per després venir a l'autoescola i fer les pràctiques mínimes". El fet inquietant és que les perspectives amb vista a l'any vinent no milloren, ja que amb paraules del mateix president el que s'espera és que " després de l'estiu la situació segueixi igual o pitjor", va augurar Sala.

Fets insòlits en el sector

Aquest fet ha causat alguns canvis en el sector de les autoescoles, que fins ara era vist com un sector "segur" per tenir-hi feina. Sala va explicar que, per primera vegada en molt anys, hi ha professors d'autoescola que han anat a l'atur, en concret, una dotzena. Això ve provocat per la baixada del negoci i també, segons va argumentar Sala, perquè la crisi ha coincidit amb una nova fornada de professors.

Actualment a la demarcació hi ha 75 empreses dedicades al sector i hi ha 120 centres oberts, la majoria de caràcter familiar i petits. El president de l'associació va explicar que dues d'aquestes empreses han hagut de tancar, també un fet insòlit que no es veia feia més de 15 anys, segons Sala. Com a conseqüència, la crisi ha obligat els centres a abaixar preus, una pràctica que des de l'Associació es considera que "no beneficia el sector". La baixada de les tarifes per treure's alguns dels carnets ha arribat a situar-se al voltant del 20%.

Sala també va reclamar ahir a les institucions que apostin pel català a les autoescoles perquè, segons va assegurar el president, és quasi "inexistent".