Uns lloretencs que havien anat de pesca ahir des de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) cap a la costa barcelonina, en tornar cap a casa a prop de Lloret de Mar es van veure sorpresos per la presència de tres exemplars d'un tipus de dofí que desconeixien. Es tractava d'un cap d'olla gris, un cetacis que per la seva grandària es pot confondre amb una balena, però que és un habitual de la costa catalana.

En concret, els lloretencs van veure'n tres i van aturar el seu vaixell per tal d'observar-los; un dels mariners explicava que "el mascle es rascava l'esquena contra la nau" i que "no s'espantaven en estar en contacte amb la gent", va afegir. Pel que van explicar se'ls van aproximar quan encara eren mar endins, però a pocs quilòmetres de Lloret i, en total, hi havia tres exemplars: el mascle, la femella i un de més petit.

Aquest tipus de cetacis són animals que solen viure força lluny de la costa i busquen les profunditats per alimentar-se de calamars. De fet, tal com explicava ahir el lloretenc, "ara és època de calamar i buscaven menjar", va assegurar.

De tota manera, es tracta d'una espècie que es pot trobar tot l'any i es pot localitzar en tota la costa del país.

Pel que fa als seus trets més característics, a banda del seu color gris, allò que millor l'identifica és la presència de nombroses marques o cicatrius blanques repartides per tota la pell. I es tracta, a més, d'un cetacis que d'adult pot arribar fins als tres metres.

A més té el costum, com es veu en la imatge, de treure la cua i part del cos fara de l'aigua, mentre resten immòbils en aquesta posició durant una estona. El fet que es trobés amb altres exemplars és un fet habitual, ja que solen anar en grups d'exemplars de diferents edats.