Per si la situació política no fos prou complicada, el president del Govern espanyol es fica ell sol en més polèmiques. Ahir va despertar el malestar generalitzat a totes les zones turístiques de l'Estat -excepte a Lanzarote, és de suposar- en prendre part en un vídeo promocional d'aquesta illa canària i animant a tothom a passar-hi les vacances.

En el vídeo, que dura 18 segons i que està penjat al portal oficial de turisme de Lanzarote, José Luis Rodríguez Zapatero, en mànigues de camisa, moreno, davant d'unes palmeres i molt somrient, anima a tothom a conèixer l'illa. Afirma que hi ha pocs llocs a Espanya i a Europa com Lanzarote i que allà tot és naturalesa, vida, descans i amabilitat de la gent. Recorda, també, que ha passat diverses vacances a l'illa i diu: "per descomptat, recomano a tothom qui pugui venir, que vingui a Lanzarote".

Rodríguez Zapatero es va desplaçar el dia 2 passat amb la família a aquesta illa, a la residència oficial de La Mareta, a la Costa de Teguise, i dilluns passat es va incorporar al seu despatx. Aquest mateix destí va ser elegit també per al president i la seva família el 2005 i 2006 com a lloc d'estiueig.

Des de la Moncloa es va remarcar que el president va gravar "encantat" el vídeo, i ho va fer perquè li ho va demanar el Consell Insular, de la mateixa manera que altres vegades ha donat suport a campanyes com la de Madrid 2016 o el programa ADO.

En general, segons les mateixes fonts, es tracta de donar suport a qualsevol iniciativa que vagi "a favor dels interessos d'Espanya". "Si no ho ha fet altres vegades, és perquè no li ho han demanat".

Les reaccions entre el sector turístic de les comarques de Girona, igual que a la resta de l'Estat, van ser en general força crítiques amb Zapatero:

descuit de zapatero

?El president de la Cambra de Comerç de Girona considera que el cas s'està traient de context. Espadalé creu que Zapatero va fer unes declaracions per a un grup de gent amb qui ha passat les vacances i que el cas s'ha escampat. Això sí, encara que cregui que les declaracions del president espanyol són una anècdota i que "no se n'ha de fer una muntanya", el president de la Cambra de Comerç creu que el mandatari espanyol "hauria d'anar més en compte amb el que diu".

greuge comparatiu

?Per Lluís Fernández el president espanyol l'ha vessada. El president de l'Associació d'Hostaleria de l'Alt Empordà creu que "un càrrec públic no pot promocionar una part de l'Estat per moltes simpaties que li tingui". Fernández creu que a l'Estat hi ha altres zones turístiques com la Costa Brava i que les declaracions del president espanyol "són un greuge comparatiu".

si de cas, tothom igual

?El gerent del grup Costa Brava Centre es mostra poc preocupat pel vídeo protagonitzat per Zapatero que apareix a la pàgina web del Patronat de Turisme de Lanzarote, però considera poc normals les declaracions del president espanyol i insta els qui tenen sous públics a recomanar, com a mínim, totes les destinacions turístiques: "No ens hi posarem pedres al fetge, no em sembla que això provoqui que més gent vagi a Lanzarote, però totes les costes tenim els mateixos drets i estaria bé que Zapatero les recomanés totes. També estaria bé que tots els que viuen d'un sou estatal es repartissin una mica les vacances, i recomanessin totes les costes".

excloure catalunya, normal

?David Mascort no es mostra gaire sorprès pel vídeo en què apareix el president del Govern, José Luís Rodríguez Zapatero. "Si fos el primer d'una sèrie de totes les destinacions de l'Estat, no em semblaria malament. Però com que no serà així, doncs no em sembla bé. Ja estem acostumats que l'Estat faci promoció de les seves destinacions turístiques i exclogui Catalunya. Les competències en promoció les tenim nosaltres, com altres comunitats autònomes, però a més l'Estat sol fer promoció de diferents destinacions, i Catalunya en sol quedar exclosa. De fet, és normal que el president de l'Estat espanyol faci promoció turística de les destinacions de l'Estat, com el president català ho fa de les catalanes".

qualitats comunes

?Nicolazzi, com alguns altres representants del sector turístic gironí, considera que la promoció hauria de ser per a tothom igual, i que les qualitats que el president destaca de Lanzarote no són úniques. "No tinc cap inconvenient que es promocioni el turisme intern, però s'hauria de promocionar tot. Les qualitats que Zapatero diu que té Lanzarote també les tenim aquí".

Li treu importància

?La directora del Patronat de Turisme Costa Brava Girona va optar per treure ferro a l'afer, si bé reconeguent que el president del Govern espanyol hauria de fer promoció de tot l'Estat. "Però entenc que en passar les vacances allà, l'hagin gravat i hagi elogiat aquella destinació", va dir. "El que em preocuparia seria que després de passar les vacances a la Costa Brava, fes propaganda de Lanzarote" va afegir, irònica. De tota manera, Batallé va precisar que "essent president del Govern s'ha d'anar amb molt de compte amb les declaracions que es fan, ja que després poden ser utilitzades".

recordar el centenari

?Puig va ressaltar que tot l'Estat té bons llocs per passar les vacances, "no només Lanzarote", i que hauria estat un detall que Zapatero "hagués recordat la Costa Brava a l'hora de fer promoció, ja que estem celebrant el centenari". "Aquí la gent també és amable i tenim uns serveis de qualitat, com sap el president del Kazakhstan, que ha triat aquest oasi per estiuejar-hi", va afegir.