El Consorci per al condicionament i la gestió del complex de tractament de residus de Solius ha decidit instal·lar una planta de premsat i embalatge a l'anomenat abocador per tal d'allargar els seus anys i tenir més marge de maniobra a l'hora de trobar un nou emplaçament on recollir els residus dels municipis que en fan ús. El president del Consorci, Fermí Santamaria, va reconèixer que la situació actual del forat on s'aboquen les deixalles està saturat i que li quedaven pocs anys de vida. Amb aquesta decisió, s'aconseguirà guanyar sis anys de vida més dels que s'havien previst pel que fa al funcionament d'aquest espai.

El projecte, aprovat inicialment per la Junta de Govern del Consorci en una sessió extraordinària celebrada a principis del mes d'agost, consisteix en la instal·lació d'una nau de premsat que permeti compactar les deixalles i fer que aquestes ocupin menys espai. La mateixa màquina, a més, procedirà a cobrir les deixalles amb un embalatge per tal que el seu contingut quedi immòbil i protegit d'agents externs. D'aquesta manera, si fins ara es preveien entre dos i tres anys de vida de l'abocador, aquesta xifra s'allargarà fins a uns vuit o nou gràcies a la incorporació d'aquesta planta.

Segons va explicar el gerent de l'abocador, Albert Pala, la planta es construirà dins les mateixes instal·lacions del complex de Solius, però estarà situada en un punt on no s'hi podrà accedir amb vehicles de fora, sinó que al camí a través del qual s'accedirà a la planta i la secció del forat encara amb capacitat per rebre deixalles només s'hi podrà accedir amb els vehicles propis de l'abocador. "La planta de premsar i embalar els residus ?s'ubicarà entre la planta de compostatge i l'abocador existent", va concretar Pala, mentre ampliava que només els vehicles especials amb tracció a les sis rodes podran fer el recorregut. A l'abocador ja es compta amb un exemplar d'aquests vehicles, però la nova planta comportarà la incorporació d'una altra unitat per fer el servei.

Fermí Santamaria va explicar que aquesta ha estat una bona opció fins que es pugui trobar un nou espai que realitzi la mateixa funció.

Pendents d'una subvenció

El projecte, que ja ha passat el seu període d'exposició pública, parteix amb un pressupost d'execució per contracte superior als 5,4 milions d'euros i que es "mirarà de tirar endavant al més aviat possible", va assegurar el president del Consorci, ja que és un projecte de màxima urgència.

Santamaria va explicar que han sol·licitat una subvenció a l'Agència Catalana de Residus, de la qual estan pendents de rebre resposta, per afrontar el cost del projecte.

En aquest sentit, tant president com gerent de l'abocador van subratllar la doble importància d'aquest projecte, perquè no només servirà per allargar els anys de vida del recinte, sinó que també esdevé una solució per evitar "la invasió de gavians", que solen freqüentar Solius per tal d'alimentar-se; alhora que també minvem el nombre de gavians a municipis com Sant Feliu i Platja d'Aro. "Amb l'embalatge, els residus queden ben protegis i es dificulta molt l'alimentació dels ocells", va explicar Pala.