La llei d'horaris comercials que senyala l'11 de setembre com a dia festiu i l'anunci públic de l'alcalde de Lloret, Xavier Crespo (CiU), d'obrir al Parlament un debat al respecte per estudiar la possibilitat que els municipis turístics tinguin l'opció de mantenir els establiments oberts no ha convençut l'associació de comerciants de Lloret.

Aquesta està molesta perquè no va aconseguir que el govern ideés una fira o un mercat semblant a l'organitzat l'1 de maig passat, que va permetre als botiguers fer una excepció a la llei i, per tant, aixecar persianes el Dia del Treball. I és que el gremi es va reunir amb el govern (CiU, PP) el mes de juny passat per presentar les seves propostes i iniciar un seguit de converses encaminades a poder obrir per la Diada Nacional, tenint en compte el precedent creat l'1 de maig.

El president de l'associació de comerciants, Francesc Alsina, explica que el consistori els va dir pocs dies abans de l'11 de setembre que durant la celebració de la Diada haurien de mantenir els comerços tancats, cosa que va molestar el gremi, atès el temps que feia que estaven treballant per aconseguir justament el contrari.

El representant dels comerciants creu que des del consistori no se'ls té del tot en compte i que resulta necessari escoltar-los més. Indica també que molts pobles de la Costa Brava com del Pirineu van mantenir obertes les botigues durant la Diada.

Aquest aspecte també és el que ha motivat Crespo a voler formular una pregunta o interpelació al Parlament, al llarg del setembre o l'octubre, respecte a la llei d'horaris comercials. L'alcalde no veu normal que hi hagi municipis que obrin a banda de la llei. A més, troba "estrany" que tots els pobles que han fet l'excepció a la llei puguin justificar tenir "una fira històrica" i es pregunta "quants actes ha organitzat el Departament de Comerç" als municipis que no han respectat la llei.

No obstant, l'alcalde deixa entreveure que el debat obert al Parlament no ha de suposar necessàriament que, al final, a Lloret es pugui fer una excepció a la llei cada vegada que es desitgi. Ho argumenta posant de manifest que no hi ha un consens clar entre els botiguers, doncs alguns s'estimen més respectar els dies festius. Cal recordar també que els sindicats es van mostrar reacis al fet de no respectar els dies no laborables l'1 de maig passat.

Amb tot, Crespo es troba davant una dicotomia important. D'una banda, és diputat al Parlament per la federació de CiU que va aprovar la llei d'horaris comercials. De l'altra, és l'alcalde d'un municpi eminentment turístic i impregnat de comerç, i se les ha de veure tant amb la voluntat dels empresaris que volen obrir com dels treballadors que reclamen els seus dies de descans per llei. "S'haurà de valorar tot i posar-ho damunt la taula", apunta.