Els trenta anys d'història de l'associació Xino-Xano de Lloret han quedat fixats en el llibre de la periodista Maria Joancomartí anomenat Xino-Xano. Fa trenta anys decidírem caminar. Joancomartí presentarà aquest dissabte, al Casal de l'Obrera, la primera edició d'aquesta publicació.

La periodista va gestar la idea del llibre fa un parell d'anys per deixar constància de l'esforç realitzat per l'entitat en la preservació del patrimoni natural de Lloret, les seves tradicions i marxes particulars, com la de les ermites o la de les platges. I és que els trenta anys d'activitat d'aquesta associació han aconseguit posar dins l'agenda municipal diverses activitats que han anat recuperant com, per exemple, la tirada a l'art.

Joancomartí considera una necessitat deixar constància escrita de tot el que ha anat fent al llarg del temps la penya Xino-Xano perquè al seu entendre "els seus membres no han parat de mostrar la seva estima per Lloret i tot el que hi té relació".

Les fonts consultades per a l'elaboració del llibre han estat bàsicament els testimonis dels associats, tant els que hi són ara com alguns dels membres fundadors.