El Govern ha aprovat la constitució dels consorcis que desenvoluparan 32 àrees residencials estratègiques (ARE) a 23 municipis de Catalunya. Uns nous barris que el Departament de Política Territorial i Obres Públiques (PTOP) ha projectat per respondre a les necessitats de sòl per a habitatge a un preu assequible. D'aquesta primera aprovació hi ha les tres àrees residencials estratègiques de Palafrugell i la de Palamós.

Durant l'agost els ajuntaments van fer el primer pas per desenvolupar aquests nous barris residencials. Aleshores van aprovar els estatuts que regiran els consorcis urbanístics. Ara, i un cop superada la informació pública, s'ha donat el vistiplau per iniciar la constitució de cadascun dels seus consorcis. Aquests consorcis estaran integrats per l'ajuntament corresponent i l'Institut Català del Sòl (Incasol), i seran els òrgans que promouran la urbanització dels nous sectors residencials.

En aquest sentit, el conseller Joaquim Nadal va anunciar que hi ha dotze ajuntaments de Girona més que estan en el procés d'informació pública. Aquests són l'ARE de la façana sud de Torroella de Montgrí, la de Roses, les dues de Figueres i les de Sant Feliu de Guíxols i Olot. Aquestes dues últimes han iniciat més tard el procés d'informació pública. De la mateixa manera, Nadal va concretar que a partir de l'acord aprovat, i d'acord amb cada ajuntament, es decidirà el ritme de creació d'aquests consorcis per a l'impuls de cadascuna de les àrees residencials dels seus municipis segons les seves necessitats i l'existència de demanda per fer-ho.