Un 16% de la conca de la Muga esta afectada per l'espècie invasora de la canya americana. La dada es recull en el pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya que actualment es troba en fase d'informació pública. L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) concreta en l'informe que de les 1.428 hectàrees de ribera de la Muga, 230 estan afectades per la canya.

El cas de la Muga no és excepcional, si bé és la conca més afectada de Girona. A Catalunya trobem les riberes del Baix Llobregat i el Francolí, amb un 33 i un 16% respectivament de superfície total de ribera afectada per aquesta canya. Respecte al territori, el Fluvià té un 1% ocupat, el Ridaura, un 6%, i la Tordera, un 3%. No obstant, els percentatges, segons s'apunta en el document, "es fan difícil de valorar amb precisió per manca d'informació fiable sobre la seva distribució territorial".

La canya, però, no és l'única espècie vinguda de fora que afecta les riberes dels rius de les comarques de Girona i de Catalunya. L'ACA apunta que la presència d'espècies de peixos invasores també és "rellevant". En concret, les conques de la Muga, el Fluvià, el Ter i el Llobregat són les "més afectades en termes de nombre i amplitud de distribució de les espècies invasores que hi habiten".

D'altra banda, en zones humides la problemàtica "es focalitza principalment en un espècie concreta: La gambússia". Un petit peix propi d'aigües embassades que viu a la part superior de l'aigua, alimentant-se de mosquits i altres petits invertebrats i aguanta amb força la contaminació de les aigües. En molts indrets ha estat introduïda per al control dels mosquits. A la comarca d'Osona és present a força indrets, a basses, petits embassaments i en el curs del riu Ter i embassaments de Sau i Susqueda.

També es poden trobar en bona part dels aiguamolls i llacunes del litoral català, inclosos els aiguamolls de l'Empordà i les zones humides del delta del Llobregat i de l'Ebre.

Els embassaments agraden

Les masses d'aigua on les espècies de peixos al·lòctones presenten una major incidència són els embassaments, uns hàbitats que no existeixen de forma natural a les conques i "raó per la qual les espcècies de peixos autòctones no hi estan especialment adaptades i, en canvi, la presència d'espècies no autòctones és generalitzada".

A l'estany de Banyoles -es concreta-, "tot i que es tracta d'una massa d'aigua natural, la situació és molt semblant que a la majoria d'embassaments, i a les seves aigües hi viuen un mínim de set espècies de peixos introduïdes".