Fa dues setmanes 66 sanitaris adscrits als dos CAP de Blanes (metges, metgesses, infermeres, infermers, auxiliars, etc. ) ens vàrem aplegar en el tradicional sopar d'empresa per celebrar l'arribada del Nadal. Com un joc més, enmig dels molts moments lúdics que va propiciar la vetllada, vaig realitzar una petita enquesta entre tots els assistents. Un per un, els vaig preguntar: "Us heu vacunat de la grip A"? Només 3 dels 66 varen contestar afirmativament. Això significa -el càlcul és senzill- que a Blanes, només el 4,5% del personal sanitari de primària s'ha vacunat. Un tant per cent gairebé idèntic al que, com m'explicava un col·lega, s'havia assolit entre el personal del barceloní hospital de Sant Pau. Si s'haguessin seguit les recomanacions de la Conselleria aquests percentatges haurien de fregar el 100%.

Quina lectura es pot fer de tot això? Com s'ha d'interpretar que un col·lectiu de risc com és el personal sanitari sigui tan refractari a vacunar-se? I encara una pregunta més: des de la nostra flagrant manca d'exemple, que podem aconsellar als nostres pacients quan ens pregunten "doctor, em vacuno o no"?

Penso que estan pesant més en la consciencia dels professionals de la sanitat les possibles iatrogènies que una vacuna desenvolupada i posada al mercat contrarellotge pugui produir, abans que els seus avantatges. D'alguna manera estem davant un fàrmac, sí, "d'eficàcia comprovada", però no "d'experiència contrastada". Les reserves més grans les generen els coadjuvants que reforcen l'activitat del preparat, atès que podrien causar efectes secundaris a mitjà o a llarg termini. El fet que s'hagin comercialitzat tres variants de vacuna (normal, infantil i per a embarassades) no ha fet més que embolicar la troca.

Davant de tantes contradiccions, personalment, he optat per informar al millor que puc els meus pacients de les possibles evolucions i complicacions de la malaltia. Per assabentar-los de si formen part d'algun dels grups de risc. Per deixar que siguin ells qui decideixin. I si, finalment, opten per vacunar-se, per recomanar-los que intentin fer-ho amb la versió "per a embarassades", atès que en la seva composició, gairebé, s'han suprimit els coadjuvants.