Les plaques fotovoltaiques que cobriran la plaça Catalunya de Figueres permetran al consistori generar entre 40.000 i 50.000 euros anuals per l'energia que es vendrà a la xarxa pública. Així ho va explicar ahir l'alcalde de la ciutat, Santi Vila (CiU), durant un esmorzar amb la premsa en el qual va assegurar que els beneficis que se n'obtinguin es destinaran a temes relacionats amb la sostenibilitat. El projecte, que s'ha presentat a la nova convocatòria del Pla Zapatero, s'haurà de dur a terme durant aquest any i, tot i que ja es va anunciar el passat, l'equip de govern encara no ha fet públic el nou disseny, elaborat per l'arquitecte Enric Cáceres.

L'Ajuntament de Figueres va anunciar el mes de gener de l'any passat un projecte per cobrir la plaça i ubicar-hi la biblioteca i l'arxiu comarcal, en una actuació que també havia d'intervenir a la plaça del Gra i als carrers i voreres de l'entorn. L'objectiu, segons van explicar, és dinamitzar l'espai de la ciutat i dotar-lo de nous usos i, alhora, "garantir l'ús social i civil del mercat que s'hi celebra". Ara, però, s'ha dut a terme un nou projecte que comptarà amb una coberta amb plaques fotovoltaiques que cobrirà gran part de l'espai públic i que substituirà les actuals marquesines.

Compromís amb les renovables

Aquesta reforma és un dels dos projectes que el consistori ha presentat al segon pla del Fons d'Inversions Locals. Així, Vila assegura que la iniciativa permetrà generar entre 40.000 i 50.000 euros en energia i que aquests beneficis es destinaran a projectes relacionats amb les energies renovables, amb les quals, segons diu, la ciutat "està compromesa". L'altre projecte que enguany s'ha presentat a la segona convocatòria del pla ha estat el centre de formació integral, que s'ubicarà al Recinte Firal, on es duran a terme diversos cicles formatius.

D'altra banda, el batlle va fer balanç de les actuacions del govern municipal (CiU, PSC i ICV), de les quals està satisfet, tot i reconèixer que "algunes coses s'haurien pogut fer millor". En aquest sentit, va afirmar que les polèmiques "esquenes d'ase" que s'han instal·lat a la carretera de Llançà s'han hagut de modificar pels problemes circulatoris que han provocat.