"... la Jacobé i jo gambejàvem descalços per les maresmes, cercant-hi les petxines, que viuen aferrades als penyals banyats per l'onatge. Mai n'he menjat de més gustoses". Com tractant de recuperar l'imaginari que va inspirar aquests versos a l'escriptor Joaquim Ruyra en la seva narració Jacobé, el govern de Blanes (CiU, PDB, PP) ha tret la pols a un vell projecte per honorar la memòria del prosista que va fer de mestre a Pla, Carner i Rodoreda i crearà "l'itinerari ruyrià" per difondre la seva obra i biografia.

El fet que l'Estat s'hagi compromés a subvencionar actuacions d'aquest estil ha tingut molt a veure amb la recuperació d'aquesta iniciativa gestada el 1999 i desada al calaix des de l'any 2003. A més, aprofitant que el Pisuerga passa per Valladolid, l'Ajuntament preveu consolidar aquesta ruta per aconseguir la destinació de "turisme cultural".

L'alcalde de la població, Josep Trias (CiU), manifesta que l'itinerari tindrà tres finalitats: "conèixer la figura i la seva obra, revalorar el paisatge de la vila i establir relacions entre la creació literària de Ruyra i la seva font d'inspiració blanenca". Actualment s'està planificant de quina manera s'ha de desenvolupar el projecte d'aquesta ruta i quins elements es col·locoran a mode de fites, com per exem-ple la instal·lació d'escultures.

Entre els espais imprescindibles d'aquesta futura ruta es trobarà la roca més característica de Blanes, sa Palomera que va inspirar al narrador els relats sobre la costa publicats a Les coses beningnes; el barri de s'Auger i sa Palomera que s'intueix a En Garet a l'enramada; el carrer Maestrança on pren forma el relat de les mànegues marines i El rem del trenta-quatre que evoca el naufragi d'una barca de cabotatge; Santa Bàrbara, on els dos nens rics posaven trampes als ocells; el carrer Ample, on tenia una residència familiar de l'època en què els seus familiars es van traslladar per motius polítics el 1873, any que es constituí la primera república; el convent, que apareix referenciat a Les coses beninges i Marines i boscatges; i, òbviament, el santuari del Vilar i sa Forcanera.

Guía turístic i fulletons

La intenció principal de l'alcalde és que aquest itinerari es realitzi amb un guía turístic que vagi explicant els aspectes més destacats de cada emplaçament vinculat a l'escriptor. No obstant això, assegura que s'editaran fulletons per tal que els turistes i ciutadans que vulguin recórrer la ruta pel seu compte puguin fer-ho i disposin d'informació suficient per entendre la importància de cada racó.

La posada en marxa d'aquest projecte dependrà de la subvenció que rebi l'Ajuntament ja que, a dia d'avui i fins el 2015, té els comptes tutelats per la Generalitat.

El recorregut ruyrià discorrerà tant pels llocs de Blanes que van servir d'inspiració a l'escriptor com pels que van inspirar la seva obra.Imatge cedida per l'arxiu municipal amb Joaquim Ruyra al centre.Casa on habitava Ruyra, al número 10 del carrer Ample. Nínxol on està enterrat el prosista.