Els parcel·listes de la urbanització Montbarbat de Maçanet de la Selva no volen pagar les contribucions especials, que van dels 8.000 als 10.000 euros -segons l'alcalde- per posar a punt la urbanització perquè l'Ajuntament la recepcioni i se'n faci càrrec. I és que aquestes actuacions que preveu el Projecte d'Urbanització i Deficiències Urbanístiques de Montbarbat volten els 7 milions d'euros i anirien a càrrec dels veïns íntegrament en forma de contribucions especials.

En una assemblea celebrada a Maçanet, els parcel·listes van oposar-se a tirar endavant ara aquesta reforma per la situació de crisi econòmica, però segons recorda l'alcalde de Maçanet, Alfons Soms (PSC), per part de l'Ajuntament ja hi ha el projecte aprovat i "la voluntat és tirar-ho endavant, perquè com més s'esperi més car serà". Tot i això, ressalta que encara el consistori no té la decisió presa per impulsar les obres i, per tant, cobrarà les contribucions especials que en el cas de Montbarbat afecta a 1.020 parcel·listes.

Aquesta urbanització de Maçanet presenta mal estat i degradació sobretot en temes de canalització de les aigües plujanes i temes d'asfalt, així com en algunes xarxes de serveis. Les últimes actuacions que s'hi han fet, recorda Soms, són la instal·lació d'una depuradora per part de l'Agència Catalana de l'Aigua i, en un futur no gaire llunyà, el consistori vol impulsar la connexió de la depuradora amb la xarxa central d'aigua.

Mentre no es desencalla el projecte per recepcionar aquesta àrea residencial, l'Ajuntament de Maçanet, explica el batlle, té decidit presentar-se en la propera convocatòria de subvencions de la Llei de regulació i millora d'urbanitzacions amb dèficits urbanístics de la Generalitat.

Un ajut concedeix als ajuntaments entre altres, el finançament necessari per executar total o parcialment les obres de millora a les urbanitzacions. La intenció de Soms és que es pugui finançar part d'alguna de les millores que necessita urgentment la urbanització maçanatenca.

Aquesta no és la primera ocasió que els parcel·listes de la urbanització de Montbarbat rebutgen les contribucions especials que se'ls imposen per solucionar els dèficits de l'àrea residencial. Inicialment quan se'ls va presentar el projecte fa uns quatre anys, aquests mateixos veïns ja es van oposar a l'aportació i van protagonitzar diverses manifestacions.

L'única recepció que falta

Montbarbat és la darrera urbanització de Maçanet que falta per recepcionar, ja que la de Mas Altaba i la Residencial Park ja es troben en mans municipals. L'última en ser recepcionada és Mas Altaba, el 2007, i llavors l'Ajuntament de Maçanet es marcava com a data límit per fer-ho amb Montbarbat el 2009, però ha passat ja més d'un any i de moment està congelat per part de veïns peltema de la crisi i per part d'Ajuntament de Maçanet de la Selva per manca d'una decisió final.